Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li na ušteđevinu za ovogodišnji hadž treba izdvojiti zekat?

Pitanje:

Selam alejkum!

Planirao sam ove godine ići na hadždž pa zbog ove situacije sa virusom aktivnosti oko organizacije hadža ove godine su obustavljene.

Pitanje moje je da li sam dužan dati zekat na novac koji imam trenutno kod sebe?

Odgovor:

Izdvajanje zekata i obavljanje hadža su temeljne islamske dužnosti i jedna drugu ne isključuju. Uvjeti obaveznosti izdvajanja zekata su:

1. da je ušteđevina dostigla nivo nisaba,

2. da imovinu u visini nisaba posjedujete godinu dana (računa se hidžretska godina).

Prema tome, ukoliko su se kod Vas stekli uslovi obaveznosti izdvajanja zekata, dužni ste tu obavezu ispuniti, jer obaveznost zekata je vezana za posjedovanje imovine u visini nisaba, a namjera da se ta imovina troši u korisne svrhe (u Vašem slučaju obavljanje hadža) ne oslobađa Vas te obaveze. Kada bi namjera trošenja ušteđevine u dobre svrhe oslobađala izvršenja obaveze zekata, onda gotovo niko ne bi bio zekatski obveznik, s obzirom na to da veliki broj ljudi štedi novac za projekte koji su korisni za njih lično ili njihove bližnje.

Na zekat ne treba primarno gledati kao na trošak i financijsku obavezu, nego prije svega kao na vjersku obavezu kojom osoba izvršava Božiju naredbu, a ujedno čisti svoj imetak, štiti ga i oplemenjuje. Uzvišeni Allah je rekao Muhammedu, a.s.: „Uzmi od dobara njihovih zekat, da ih njime očistiš i blagoslovljenim ih učiniš.. (Et-Tevba, 103.)

Allahov Poslanik, a.s., se zakleo da sadaka /zekat neće umanjiti imetak. (Hadis bilježi Et-Tirmizi)

Prema tome, izdvojenim iznosom nećete značajno materijalno umanjiti svoju ušteđevinu, jer se jednom godišnje izdvaja 2,5 % od ukupnog iznosa, ali ćete tim izdvajanjem zekata svoju imovinu učiniti blagoslovljenom i zaštiti je.

(Odgovor je pripremio član Komisije za odgovaranje na pitanja)

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH