A+ A A-

Pretraga pitanja

Obračun zekata na trgovačku robu

Pitanje:

Selam!

U dilemi sam u vezi sa davanjem zekata. Naime, prošle godine mjesecu septembru otvorio sam radnju koja se bavi prodajom mobilnih telefona i prateće opreme. Zanima me da li sam dužan da dajem zekat na istu (s obzirom da još nije prošla godina dana od dana otvorenja).

Drugo pitanje, imam novac koji „leži“ na kamari i prešao je nisab. Prije otvorenja radnje imao sam dužnika koji su vraćali dug postepeno. Do sada sam praktikovao da zekat dajem u mjesecu ramazanu, sada me zanima da li sam dužan na cjelokupni iznos novca koji imam kod sebe da dajem 2,5% (uključujući i zekat na dug gdje su mi ljudi dužni oko 20.000-25.000 KM) s tim da sam i ja dužnik (imam dugova koje trebam izmiriti). Nadam se da ću dobiti odgovor koji će smiriti moje srce.

Odgovor:

Trgovačka roba i ušteđevina u novcu spadaju u istu kategoriju imovine i oni se zajedno obračunavaju, te se iz ukupnog iznosa izdvaja 2,5 % ukoliko vlasnik posjeduje imovine u iznosu nisaba ili više. Relevantno je posjedovanje nisaba na početku i na kraju zekatske godine. Što se tiče ušteđevine u nju se uključuju i sigurna potraživanja, a dug koji Vi imate prema drugima ne ulazi u obračunsku masu.

S obzirom na to da ste posjedovali ušteđevinu koja prelazi granicu nisaba Vi trebate zekat na ukupnu imovinu (ušteđevina i vrijednost trgovačke robe) izdvojiti kada se upotpuni zekatska godina od vremena sticanja nisaba. S obzirom na to da ste izdvajanje zekata praktikovali u ramazanu nema smetnje da nastavite s tom praksom.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH