Logo

Održana završna dova na dovištu Ratišu

Tradicionalna vjerska manifestacija održana na dovištu Ratiš, jednom od najpoznatijih dovišta sjeveroistočne Bosne. Veliki broj vjernika je svojim prisustvom uveličao ovu svečanost. Završna dova održana u organizaciji MIZ-e Puračić sa sjedištem u Lukavcu, a suorganizatori dove su MIZ-e Srebrenik i Gračanica.

U ponedjeljak, 03.avgusta 2015. godine na najvišem vrhu planine Ratiš nekoliko stotina vjernika se okupilo kako bi zajednički uputili posljednju, u ciklusu ovogodišnjih dova, dovu na dovištu Ratiš.

04 08 2015 06 dov rat 1

Na dovištu se tradicionalno održavaju dove od početka maja svaki ponedeljak u mjesecu , s tim da zadnja dova bude najposjećenija a ista se održava prvi ponedeljak u augustu. Ove godine zadnja dova je organizovana od strane Medžlisa islamske zajednice Puračić sa sjedištem u Lukavcu i istoj su prisustvovali predstavnici Medžlisa IZ-e Srebrenik, Gračanica i Lukavac, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, te mnogobrojni vjernici.

Program je počeo u 11:30 sati učenjem Kur’ana, te imami pomenutih Medžlisa su izveli Mevludski program. Na samom početku održan je medžlisi-zikr kojeg je predvodio hfz. Mersad ef. Nuhanović, imam iz Poljica. Na početku svečanosti u ime domaćina obratio se glavni imam Medžlisa IZ-e Puračić Zijad ef. Vehabović, te glavni imami Medžlisa Srebrenik i Gračanica Refik ef. Hodžić i Smajo ef. Mustafić. Na kraju prvog dijela programa domaćin je pozvao predavača hfz. Husein ef. Čajlakovića da poselami prisutne vjernike. Prisutni su mogli uživati u nadahnutom govoru uvaženog hfz. Čajlakovića, koji je u svom vazu ukazao na značaj dove i dovišta.

Molimo Allaha da nagradi sve one koji su doprinijeli da se ova tradicionalna vjerska svečanost održi na Ratišu. Amin!

Damir Babajić

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.