A+ A A-

Bajram u našoj džamiji, i u našoj avliji, a u Mainzu

Evo već drugi Bajram dočekujemo u našoj džamiji, koju gradimo u svom gradu Mainzu, ali ovaj Bajram klanjamo ispod kubeta, prvog džamijskog u pokrajini Rheinland-Pfalzu, u Njemačkoj. Ovaj veličanstveni građevinski projekat koji rade i grade Bošnjaci koji žive u Mainzu, pod motom, Mi gradimo uz Allahovu dz.s. pomoć - pridružite nam se, privukao je i pažnju i pomoć mnogih i izvan Mainza, pa i izvan Njemačke. Bio je to jedan fantastičan događaj i doživljaj koji se jednostavno riječima objasniti ne može.

Nakon sabah-namaza i vaza kojeg je održao Halil efendija Makić, u bajramskom programu kojeg je za tu priliku uređivao Ševket Zukić, u obraćanjima predsjednika Džemata Rifeta Halilovića i predsjednika Građevinskog odbora Nusreta Fakovića čule su se riječi vrijedne pažnje i poštovanja.

- Ovo što vidite, a imate šta da vidite, izgrađeno je u ove protekle dvije godine našim imetkom, našim znanjem, radom, a sve zaliveno našim znojem. Pokazali smo prije svega sebi, da mi to možemo i znamo. Ni od koga do sada nismo tražili, sve je ovo vakuf vaš, naših džematlija, i naših prijatelja iz drugih džemata u Njemačkoj. I, zbog toga smo ponosni što imamo vas, takve džematlije. Braćo i sestre, idemo sada u drugu fazu, finalnog uređenja naše džamije, i ponovnog potvrđivanja i podebljavanja naših imena na našim vakufnanama, kazao je Rifet Halilović.

Nusret Faković, predsjednik Građevinskog odbora se kratko obratio:“Ja ne znam puno da pričam. Ja znam da radim. Do sada ste me pratili i odazivali se akcijama, pozivam vas da tako bude sve do svečanog otvorenja, ako Bog da“.

U bajramskoj hutbi, Halil ef. Makić, je istakao važnost ovog projekta što njegove džematlije grade i kazao:“Braćo i sestre, ovo je prilika i čast koju Allah ukazuje jednom u životu. Iskoristimo je na najbolji mogući način i prema našim mogućnostima. Naša historija se piše, i od nas zavisi kakvim će slovima naše ime biti upisano. Kao imam pozivam vas da se odazovete ovom historijskom pozivu, da dovršimo ovo hajr-djelo, na koje možemo ponosni da budemo, i ovim sto smo do sada uradili, i svijetla obraza dočekamo generacije koje dolaze i izađemo pred Allaha, a i ostavimo trag i pečat svog dunjalučkog boravka ovdje. Mi smo sretnici i odabranici za izvršenje ovog velikog djela. Pa draga moja braco i sestre, neka vam je hairli bajram, bajram serif mubarek olsun.

Ševket Zukić je u završnoj riječi, pred samo klanjanje Bajram namaza, još jednom napomenuo, da je ovo džamija koja je već formalno upisana u vakufske knjige Vakufske direkcije u Sarajevu, projekat koji se gradi pod pokroviteljstvom Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, te poziva sve džemate da im se, pa bar i simbolički pridruže i daju podršku, kako bi i sebi i drugima pokazali da smo jedna zajednica i da možemo i trebamo u ovakvim projektima, bez obzira da li se grade u Mainzu ili nekom drugom gradu svi učestvovati. „Ovo je naše vrijeme, potvrda našeg postojanja, i upis u knjigu vječnika i velikana. Zahvaljujem se Mešihatu IZBNJ, koji je nedavno sproveo akciju u svim džematima, i time pokazao da mi to možemo. Nije to baš još onako kako mi zaista možemo i trebamo, ali su svakako koraci od historijskog značaja“, kazao je Zukić.

Nakon klanjanja Bajram namaza bajramovalo se, kahvom zalivalo i baklavom sladilo u budućem restoranu. Jedna novina koju džemat Mainz uvodi, koja se već pokazuje kao dobra, a to je da Bajram namazu prisustvuju i žene, pa se onda familijarno bajramuje.Tako je bilo i ovog bajrama, gdje su mnoge familije došle u kompletnom sastavu. A bilo je svega sto Bajram sa sobom donosi, i radosti, pjesme, kahve, a i kakav bi to bajram bio bez baklave. Nije nam k’o u Bosni i Sandzaku, ali k’o naša avlija, polahko je pretvaramo i u dio Bosne i Sandžaka. Tako ce biti dok mi u njoj budemo bajramovali.

Š.Z.

  • 11