Promo banner

A+ A A-

U Dabrici otvorena obnovljena džamija Sefer-age Begovića

U prisustvu nekoliko stotina povratnika, i raseljenih Bošnjaka u subotu, 7. jula, svečano je otvorena obnovljena džamija Sefer-age Begovića u selu Dabrici koja se teritorijalno nalazi u novoformiranoj općini Berkovići a u administrativnim granicama Medžlisa Islamske zajednice Stolac. Čast da otvori džamiju Zijad ef. Ljevaković prepustio je Alenu Mraviću sinu rahmetli Eneza Mravića koji je ubijen od zločinačke ruke početkom rata u junu 1992.g. U Alemovoj pratnji bili su i Huso Žugor i Bećo Zukanović očevi poginulih Dabričana.

otv-dzam-dab-07-2012-1 

Početkom ramazana 2003. godine obnovljena je unutrašnjost džamija ali je trebalo proći skoro deset godina da mještani ovog sela prikupe finansijska sredstva od pojedinac i institucija kako bi obnovili njenu karakterističnu četvrtastu munaru. Obnovu džamije u Dabrici pomogli su brojni donatori među kojima su najznačajniju ulogu imali Mostarsko muftijstvo, ministarstvo za izbjegla i raseljena lica F BiH, ministar kulture F BiH Salmir Kaplan jer je ova džamija u kategoriji nacionalnih spomenika BiH. Među donatorima se našao i Adnan Ćatić, alias Felix Šturm.

otv-dzam-dab-07-2012-2

Na svečanosti okupljenim vjernicima prigodne poruke uputili su: ispred organizacionog odbora Nedžad Pehilj,  mr. Suadef. Mujakić, glavni imam Medžlisa IZ Stolac, Nazif ef. Garib, sekretar Mostarskog muftijstva, Zlatko Hadžiomerović ministar obrazovanja u vladi HN Kantona i direktor Gazi Husrev-begove medrese Zijad ef. Ljevaković u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića. „Dabrica je jedno od mjesta u našoj zemlji gdje su svoje tragove ostavile brojne civilizacije koje su ovdje živilo. Ako poredimo sve kulture i civilizacije koje su bile i prošle naći ćemo dvije važne odlike svake od njih: da li su gradile ili rušile. Vidim ovdje obnovljenih kuća, obnovljenu džamiju i drago mi je da ste vi od onih koji grade a ne od onih koji ruše“, istakao je Ljevaković. 

Hasan Eminović