Promo banner

A+ A A-

Dove djece i džennetske deredže

bitcoin v

„Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. Kada jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: ’Uh!’ i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim. Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: ’Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kada sam bio dijete, njegovali.“ (Al-‘Isra: 23-24.)

Svako lijepo odgojeno dijete treba da traži oprosta za svoje roditelje nakon njihove smrti, jer kada roditelj preseli, koriste mu istigfar – dove koje za njega Allahu, dž.š., upućuje njegovo dijete.

Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: „Među stanovnicima Dženneta bit će i onih kojima će se povećati stepeni u Džennetu, pa će takav reći: Gospodaru, odakle meni ovo? Allah će mu odgovoriti: To je posljedica dove tvoje djece za tebe.“ (Sahihul-džami’)

Nuh, a.s., je učio dovu: „Gospodaru moj, oprosti meni, i roditeljima mojim, i onome koji kao vjernik u dom moj uđe, i vjernicima i vjernicama, a nevjernicima samo propast povećaj!“ (Nuh, 28.)

Ibrahim, a.s., je učio dovu: „Gospodaru naš, oprosti meni, i roditeljima mojim i svim vjernicima - na Dan kad se bude polagao račun!“ (Ibrahim, 41.)

Ebu Hurejre r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Kada čovjek umre, prekidaju se njegova djela osim u tri slučaja: trajna sadaka, korisno znanje ili dobro odgojeno dijete koje se moli za njega!“ (Muslim)

Najljepše što možemo ostaviti u nasljeđe svojoj djeci jeste lijep odgoj. Odgajati svoju djecu trebamo svojim lijepim primjerom, jer to ostavlja najbolji trag i efekat. Lijepo odgojeno dijete bit će radost svojim roditeljima i na dunjaluku i na ahiretu. Dova lijepo odgojenog djeteta bit će sebebom povećanja stepena za marljive i predane roditelje u Džennetu.