A+ A A-

REIS CERIĆ RAZGOVARAO SA TADIĆEM

tadic.ceric     Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić jučer se u Beogradu susreo sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem. Glavna tema jednoiposatnog razgovora, kojem je prisustvovao i sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić, kao i bivši ministar za ljudska prava Srbije Rasim Ljajić, bio je Objediniteljski sabor IZ Srbije koji se danas održava u Novom Pazaru.

 Izgradnja mira

     U veoma otvorenom razgovoru, reis Cerić i Tadić iskazali su protivljenje svakom vidu ekstremizma, etničkog ili religijskog, i založili se za pokretanje novog srpsko-bošnjačkog dijaloga, koji treba doprinijeti izgradnji trajnog mira, stabilnosti i tolerancije među narodima na Balkanu.
     - U tom smislu veoma je važno da se pitanja iz prošlosti razjasne i ostave iza nas, poštujući žrtve i kažnjavajući zločince - kazao je Tadić.
     Reis Cerić kazao je da je izuzetno zadovoljan porukama srbijanskog predsjednika. Na pitanje koje su to poruke, on je odgovorio da je razgovarano o mnogim pitanjima, ali da je preovladavalo pitanje suživota, dijaloga i komunikacije među narodima u Srbiji, a posebno položaja muslimana i Bošnjaka u ovoj zemlji.
     - Nakon svega što se desilo, kao finalizacija raspada Jugoslavije i onoga što će se desiti na Kosovu, sada se jasno vidi da su Slovenci, Hrvati, Makedonci otišli svojim putem. Isto tako otići će i Albanci svojim putem i očito imati svoju matičnu zemlju. Ostali su Srbi i Bošnjaci da dijele prostor, historiju i zajedničku budućnost. Mislim da nakon svega ovoga treba da budemo mudri i da se ne razdvajamo već da nađemo način za suživot uz poštovanje svih naroda. Ja sam htio prenijeti to osjećanje mnogih Bošnjaka i da kažem da je jedino stabilna i snažna IZ na Balkanu, a posebno u Sarajevu i Srbiji, garancija mira i suživota i stabilnosti. Oni koji misle da je IZ slaba i razjedinjena i da je to korist za njih, varaju se - poručio je reis Cerić.

 Nametanje volje

     Govoreći o objedinjavanju IZ Srbije, reis Cerić je kazao da su se on i Tadić veoma dobro sporazumjeli.
     - Obostrano smo čuli i naučili neke stvari koje nam do sada nisu bile poznate. Ja sam uvjeren da će IZ u Srbiji biti jedinstvena i da će svako u ovoj zemlji dobiti ono mjesto koje zaslužuje. Pitanje IZ treba biti stvar volje većine muslimana u Srbiji, a nikako nametanje bilo čije volje iz bilo kojeg centra, uključujući i Sarajevo - istakao je reis Cerić.
     On je pojasnio da je delegacija Rijaseta u Srbiji kako bi se na licu mjesta uvjerila u poštivanje ljudskih i vjerskih prava, te da će napraviti izvještaj za međunarodne institucije koje već duži period traže mišljenje IZ.
     - Ja se nadam da ću nakon ova dva dana posjete Srbiji moći dati pozitivnu ocjenu - naglasio je reis Cerić.

 Višegodišnja očekivanja muslimana

     Reis Cerić je kazao da će IZ Srbije biti dobar partner ovoj državi, ali kako se nada da će, s druge strane, vlasti ove zemlje ispuniti neka višegodišnja očekivanja muslimana.
     - Već dugo vremana čekamo izgradnju džamije u Ljubljani. Nadam se da će u Beogradu biti mudriji - naglasio je Cerić.

Admir MALAGIĆ, specijalni izvještač "Dnevnog avaza" iz Beograda

(www.avaz.ba)