A+ A A-

SUSRET REISU-L-ULEME I PREDSJEDNIKA SRBIJE

beograd     Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u pratnji muftije sandžačkog susreo se i razgovarao u Beogradu sa predsjednikom Srbije.

     Dr. Mustafa ef. Cerić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muamer ef. Zukorlić, sandžački muftija, tokom razgovora sa Borisom Tadićem, predsjednikom Srbije, pozvali su srbijanskog predsjednika da probleme zajednički dijele i rješavaju.

     ''Tadić je čovjek koji umije da sluša i čini napor da razumije onog koga sluša, mi smo danas bili dobri slušatelji ali i prenosioci poruka koje se tiču Islamske zajednice'', rekao je reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić u izjavi za Tanjug, nakon razgovora s predsjednikom Srbije.

     Također je istaknuto da su predsjednik Srbije i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini tokom razgovora izrazili protivljenje svakom vidu ekstremizma, etničkom ili religijskom.

     Pres služba predsjednika Srbije je saopćila: ''U veoma otvorenom razgovoru sagovornici su iskazali protivljenje svakom vidu ekstremizma, etničkog ili religijskog, i založili se za pokretanje novog srpsko-bošnjačkog dijaloga, koji treba da doprinese izgradnji trajnog mira, stabilnosti i tolerancije među narodima na Balkanu''.

     Podsjećamo da će se u utorak, 27. marta 2007. godine, u Novom Pazaru održati  Objediniteljski Sabor Islamske zajednice u Srbiji, na kojem će se konstituirati Sabor Islamske zajednice u Srbiji, izabrati predsjednik, potpredsjednici i sekretar Sabora, usvojiti Ustav Islamske zajednice u Srbiji i Ustavna odluka, te izabrati predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i članovi Mešihata.

     Prisutnima na zasjedanju Objediniteljskog sabora obratiti će se i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa ef. Cerić.