A+ A A-

SVE PRIČE MEĐUNARODNE ZAJEDNICE I VLASTI RS O SREBRENICI NEMAJU SMISLA

srebrenica2.     Predsjednik SDA Sulejman Tihić podržava Rezoluciju SO Srebrenica o posebnom statusu i smatra da je to akt političke volje njenih građana, koju sada treba provesti i kroz proceduru u Parlamentu BiH.

     - Smatram da je jedino rješenje da Srebrenica dobije poseban status i na neki način bude izdvojena iz ustavno-pravnog sistema ovog entiteta. Jer RS osim što je odgovorna za genocid i stradanja tog stanovništva, nije ništa učinila u proteklih 12 godina na kažnjavanju odgovornih za te ratne zločine. Nisu kaznili nijednu osobu, otkrili lokacije masovnih grobnica, a nisu ništa učinili ni kada je u pitanju održivi i uopće povratak u ovaj grad. Prema tome, sve priče vlasti RS i međunarodne zajednice o ostanku Srebrenice u RS nemaju smisla i nisu dovoljne da bi neko povjerovao da će vlasti ovog entiteta nešto uraditi u budućnosti - kaže Tihić.
     Tihić naglašava da je neshvatljivo da i nakon potvrde Međunarodnog suda pravde da je u Srebrenici počinjen genocid, u policiji RS i SIPA-i rade osobe koje se nalaze na spisku učesnika u tom zločinu.
     - To su apsurdne situacije. Niko ne može ni zamisliti da bi neki pripadnik njemačke vojske, koja je u toku Drugog svjetskog rata činila zločine u koncentracionim logorima, nakon toga mogao raditi u nekoj sigurnosnoj službi. Zbog toga ne mogu da shvatim odnos visokog predstavnika Kristijana Švarc-Šilinga, i drugih osoba iz međunarodne zajednice kojima smo se obraćali da to riješe. Zbog čega te ljude ne uklone iz tih službi, a istrage tužilaštava će pokazati jesu li i koliko su krivi - Tihićev je stav.

 Prinudna uprava

     Prijetnje da bi u Srebrenici mogla biti uvedena prinudna uprava zbog zahtjeva za izdvajanje iz RS, Tihić smatra neosnovanim.
     - Rezolucija je demokratski čin i akt političke volje predstavnika građana Srebrenice. Oni nisu učinili ništa neustavno i nezakonito. Samo su izrazili svoje političko opredjeljenje i tu rezoluci

 Raspravljat će i Parlament BiH

     Shodno Statutu i Poslovniku o radu Skupštine općine Srebrenica, odbornici, između ostalog, imaju pravu donositi rezolucije i ostale akte, kojim se očituju o određenim stvarima vezanim za život njenih građana i pravni okvir zajednice u okviru koje taj život funkcioniše, stav je Sadika Ahmetovića, iznesen nakon prekjučerašnjeg izglasavanja Rezolucije o posebnom statusu Srebrenice.

 Volja građana

     Kao član Inicijativnog odbora za poseban status Srebrenice, a koji je bio i predlagač teksta usvojene Rezolucije, Ahmetović navodi da ona odražava ne samo volju građana Srebrenice, već da je njeno usvajanje logičan slijed događaja nakon objelodanjivanja presude Međunarodnog suda pravde u Hagu.
     - Rezolucija je svoje zahtjeve formulisala u osam tačaka, a jedan od njih je i da se, zbog genocida koji je počinjen 1995. godine, položaj općine Srebrenica mora uskladiti sa položajem, koji je postojao prije započinjanja projekta genocida. To podrazumijeva izdvajanje ove općine iz ingerencija RS i stavljanje pod jurisdikciju BiH - navodi Ahmetović.

 Obeštećenje žrtava

     Donesenom Rezolucijom se zahtijeva i da potomci žrtava genocida, preživjele žrtve genocida, kao i država BiH, moraju biti obeštećeni u materijalnom smislu kako bi se omogućilo ispunjavanje primarnih obaveza koje Rezolucija zahtijeva.
     Rezolucija o posebnom statusu Srebrenice, nakon što je usvojio općinski parlament, poslata je na adrese svih državnih institucija, kao i institucija međunarodne zajednice. O njoj će se, kako nam je potvrdio Ahmetović, očitovati i Parlament BiH.

 UN ne može preći preko činjenice da se u Srebrenici dogodio genocid

     - U tačci sedam Rezolucije zatraženo je pravno tumačenje presude od Međunarodnog suda pravde, te očitovanje Vijeća sigurnosti UN-a o presudi, odnosno o dijelu u kome se jasno kaže da je u Srebrenici počinjen genocid. Kao osnivač suda koji je donio ovu presudu UN će morati imati stav o tome kako da se ponište rezultati genocida. Preko pravno utvrđene činjenice da je u Srebrenici počinjen genocid ne može se preći - stav je Ahmetovića.

 Vlada se neće dvoumiti da raspusti lokalne organe vlasti

     Premijer RS Milorad Dodik pozvao je jučer zvaničnike opštine Srebrenica da prekinu sa aktivnostima usmjerenim na narušavanje ustavno-pravnog poretka RS i naglasio da će biti obustavljeno izvršenje odluka opštinskih organa koje budu proizvodile posljedice suprotne Ustavu i zakonima RS.
     U slučaju da opštinski organi u Srebrenici nastave sa nepoštivanjem Ustava i zakona RS, Vlada se neće dvoumiti da, u skladu sa svojim nadležnostima, raspusti lokalne organe vlasti u Srebrenici i na taj način obezbijedi vladavinu prava na cijeloj teritoriji RS, navodi se u saopštenju iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS.
     Dodik naglašava da će, bez obzira na nastojanja bošnjačkih političkih predstavnika, Srebrenica trajno ostati sastavni dio RS, a da će svaki pokušaj narušavanja ustavno-pravnog poretka Srpske biti energično osujećen.

(www.avaz.ba)