Promo banner

A+ A A-

USVOJEN PROGRAM MJERA I AKTIVNOSTI U MEKTEBIMA ZA NAREDNE ČETIRI GODINE

Znak IZ color     Rijaset Islamske zajednice na 23. redovnoj sjednici, održanoj u ponedjeljak, 19. marta 2007. - 29. safera 1428. h. godine u Sarajevu, razmatrao je i usvojio program Vjerskoprosvjetne službe u "Godinhi mekteba", koji će se realizirati u naredne četiri godine.

     Prema riječima Muhameda Salkića, generalnog sekretara Rijaseta, ovaj program predviđa, opremanje mektebskih prostorija učilima, kompjuterima i ostalim nastavnim sredstvima koja su predviđena odgovarajućim standardima, održavanje seminara sa muallimima, intenziviranje aktivnosti u pogledu izrade odgovarajućih mektebskih udžbenika i planova i programa za održavanje mektebske nastave.

 Razmatran Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Rijaseta    

     Također je na ovoj sjednici, kojoj su prisustvovale sve muftije kao i svi redovni članovi Rijaseta, raspravljano o Izveštaju o radu Rijaseta za 2006. godinu, njegovom finansijskom izvještaju, kao i prijedlogu budžeta za 2007. godinu, što je podržano kao materijal koji ide na usvajanje novim sabornicima.

     U finansijskom Izvještaju za 2006. godinu ustanovljeno je određeno negativno poslovanje i zaključeno je da se u tekućoj budžetskoj 2007. godini poduzmu aktivnosti radi stvaranja uravnoteženog omjera prihoda i rashoda Rijaseta.

 Prihvaćen Pravilnik o prijemim ispitima    

     Rijaset IZ je prihvatio Pravilnik o prijemnim ispitima u medresama, a također je usvojen i Program za IV razred vjeronauke u osnovnim školama.

  Agencija za certificiranje halal kvalitete i organizacija hadža

     Između ostalog, Rijaset je razmatrao pravni status Agencije za certificiranje halal proizvoda i prihvatio je prijedlog da ova Agencija bude samostalni pravni subjekt Islamske zajednice.

     Organizacija hadža u 2007. godini također je bila na dnevnom redu Riajseta, a konstatirano je da se ubrzano izvrše pripreme za organizaciju hadža.

     Rasprava je vođena oko imenovanja šefa Ureda za hadž, raspisivanju konkursa za navedeno radno mjesto, koji bi u budućnosti preuzeo sve poslove oko organizacije hadžskih obreda.

 Elaborat o unapređenju i podrška objedinjavanju IZ u Srbiji

     Generalni sekretar Rijaseta je kazao da je Rijaset je razmatrao i Elaborat o unapređenju organizacije Islamske zajednice, koji je prihvaćen kao perspektivan dokument i na čijoj će se realizaciji raditi u skladu sa mogućnostima IZ.

     Prema riječima g. Salkića, Rijaset je dao podršku aktivnostima oko objedinjavanja Islamske zajednice u Srbiji i održavanju Objediniteljskom saboru IZ u Srbiji i zaključeno je da će Rijaset imati svoje predstavnike na održavanju ovog sabora.

(www.rijaset.ba)