Promo banner

A+ A A-

BRZI RAST ISLAMSKOG BANKARSTVA JE ZAHTJEV JAVNOSTI

novac..     Islamsko bankarstvo je pokret koji dolazi kao zahtjev javnosti. Ono nije nešto što nameće vlada, rekao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu dr. Nizam Al Yagoubi, član Šerijatskog odbora Bosna Bank International.

     Dr. Yagoubi, međunarodno priznati ekspert u islamskoj bankarskoj industriji, sa više objavljenih knjiga o islamskim finansijama na arapskom i engleskom jeziku, održao je predavanje na temu "Islamsko bankarstvo u Evropi".
     - To je opći zahtjev muslimanske javnosti, jer ona želi da se djeluje u skladu sa šerijatom i kada su u pitanju finansije, kazao je on.
     Naveo je da islamsko bankarstvo pokušava razvijati muslimanske zemlje, omogućiti im održivi proizvod, finansiranje za njihove poslove, kuće i druge potrebe, a da se pritom ne ide izvan granica šerijata. To je potaknulo razvoj u mnogim zemljama u smislu izgradnje infrastrukture, nekretnina...
     Zapadne banke su veoma zainteresirane za islamsko bankarstvo. Neke velike međunarodne zapadne banke sada imaju svoje islamske odsjeke, kao što su City Bank, Standard&Charter, Marly Linch, GP Morgan i druge, naveo je dr. Yagoubi.
     Zaključio je da islamsko bankarstvo raste veoma brzo u zadnjih 30 godina i da će se taj trend nastaviti u buduće.

(Fena)