A+ A A-

PENTAGON PONUDIO DO SADA NAJCRNJU PROCJENU RATA U IRAKU

irak_nasilje     Pentagon je ponudio do sada najcrnju procjenu rata u Iraku, izvještavajući o rekordnoj razini nasilja i učvršćenju sektaške podijeljenosti u posljednjoj četvrtini 2006. godine, dok suparničke sunitske i šiitske milicije vode kampanju "sektaškog čišćenja" pred kojom iz zemlje bježi oko 9.000 ljudi mjesečno, piše u četvrtak The Washington Post.

     Broj napada sedmično u posljednja tri mjeseca 2006. premašio je 1.000, broj žrtava napada popeo se na 140 dnevno. Irački civili najčešće su žrtve nasilja, gotovo stotinu ih svakodnevno pogiba ili biva ranjeno, pokazuje statistika posljednjeg kvartalnog izvještaja o stanju sigurnosti u Iraku, koju je američko ministarsvo obrane u srijedu podnijelo Kongresu.
     No ti podaci predstavljaju oko polovice stvarnih žrtava jer uključuju samo nasilje koje su zabilježile ili o kojem su izvijestile koalicijske snage, napominje se u izvještaju i citira procjena UN-a, prema bolničkim izvještajima, po kojoj je samo u decembru 2006. ubijeno više od 6.000 iračkih civila.
     Šiitske milicije i sunitski pobunjenici natječu se u uspostavi uporišta, što potiče nasilje, posebno u Bagdadu, gdje prisilno iseljavaju stanovništvo i izvode oko 45 napada dnevno, navodi se u izvještaju objavljenom u srijedu.
     Za razliku od prijašnjih izvještaja, u njemu se neki aspekti sukoba u Iraku opisuju terminom "građanski rat".
     "Neke elemente stanja u Iraku može se opisati kao građanski rat, uključujući učvršćenje etničko-sektaškog identiteta i mobilizacije, izmjenu karaktera nasilja i raseljavanje stanovništva", stoji u izvještaju.
     U dijelu koji se odnosi na predaju iračkih pokrajina pod nadzor nacionalnih snaga sigurnosti ističe se problem što se samo polovica do dvije trećine od 329.000 iračkih policajaca i vojnika javlja na dužnost, te se također navode problemi s infiltracijom pripadnika milicija, logističkim nedostacima i raširenom korupcijom u njihovim redovima.
     Kao pozitivan razvoj, prenosi Hina, izvještaj bilježi da je iračka vlada poduzela neke korake za unapređivanje gospodarstva i stabilizacuju političke situacije, ali također nalazi kako dvije trećine stanovnika vjeruje da se stanje i dalje pogoršava.

(Fena)