Promo banner

A+ A A-

IRAN SVJESTAN CIJENE SVOG NUKLERNOG PROGRAMA

velajati    Ali Akbar Velajati, savjetnik lidera islamske revolucije za međunarodne poslove, izjavio je da se međunarodni pritisak na Iran može shvatiti kao cijena realizacije velikih projekata, poput proizvodnje nuklearne energije.

     Velajati, koji je 16 godina obavljao funkciju šefa iranske diplomatije, u ekskluzivnom intervjuu za Irnu kaže da je i ta cijena bila predvidljiva jer ciklus proizvodnje atomskog goriva predstavlja crvenu liniju državnog rukovodstva, kad je nuklearno pitanje po srijedi.

     "Iran se s te linije neće povući nego će pokrenuti razne političke, međunarodne i ekonomske poluge ne bi li smanjio cijenu koju neizbježno mora platiti."

     Iranski narod nikad nije ustuknuo kad je u pitanju odbrana teritorijalne cjelovitosti zemlje i nacionalnih interesa, podsjetio je Velajati. On je istakao da će tzv. "šestorka" najverovatnije postići dogovor o izdavanju nove rezolucije, kojom će Iranu biti uvedene još strožije sankcije, ali njihovo dejstvo biće isključivo psihološko ili političko.

 (http://bosnian.irib.ir)