A+ A A-

BOŠNJAČKE OBAVEZE PREMA SREBRENICI

srebrenica2.     Region Srebrenice i Žepe mora imati poseban status u Bosni i Hercegovini. Mjesta najvećeg stradanja u Evropi nakon Drugog svjetskog rata ne mogu biti tretirana kao bilo koji drugi dio BiH.

     Odnos prema njima ne mogu imati samo vlasti Republike Srpske, već svi nivoi vlasti u ovoj zemlji, a posebna je odgovornost na bošnjačkim političarima.
     Srebrenica više ne smije biti mjesto za namicanje jeftinih političkih poena. Ona mora biti bošnjačka Meka i Medina. Izabrani bošnjački zvaničnici koji predstavljaju Srebrenicu, prvenstveno, moraju živjeti u područjima iz kojih dolaze, a ne u udobnim stanovima sarajevske, tuzlanske i ine hladovine.
     A upravo su oni danas najgrlatiji kritičari svih drugih.
     Živi li ijedan od onih koji danas Srebrenicu predstavljaju u Banjoj Luci, Sarajevu ili Tuzli u tom herojskom i mučeničkom gradu?
     Šta je iko od njih uradio da pomogne, naprimjer, Fati Orlović?
     Ko je od njih doveo nekog stranog investitora (da o firmama iz Federacije i ne govorimo) u Srebrenicu i zaposlio bošnjačke povratnike?
     Ko je od njih digao svoj glas protiv sistemskog obespravljivanja povratnika u Podrinje kojima je ukinuto i pravo na liječenje? Niko! Štaviše, potpisom visokog funkcionera SDA povratnicima je uskraćeno pravo na električnu energiju?
     Sličnih primjera je mnogo i oni ukazuju na lošu i nekonzistentnu bošnjačku politiku prema Srebrenici, politiku koja samo pravi greške veće od prethodnih.
     Umjesto kolektivnog iseljavanja, Srebrenici treba posvetiti pažnju koja joj nesumnjivo pripada, a povratnicima i žrtvama pomoći na svakom planu.
     Sve ostalo je jeftina politizacija, koja se onima koji je iniciraju neće obiti o glavu, već upravo žrtvama s kojima se već godinama poigravaju.

Sead NUMANOVIĆ

(www. avaz.ba)