A+ A A-

SAD: TREĆINA RATNIH VETERANA S PTSP-om ILI DRUGIM POREMEĆAJIMA

irag     Kod gotovo trećine američkih veterana koji su se vratili iz ratova u Iraku i Afganistanu i zbrinuti su preko Uprave za veterane između 2001. i 2005. godine dijagnosticirana je duševna bolest ili neki psihosocijalni poremećaj, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u ponedjeljak.

     Studiju, koja je objavljena u novom izdanju lista "Archives of Internal Medicine" od 12. marta, proveli su istraživači Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu i Medicinskog centra za veterane u istome gradu.
     Oni su pregledali podatke od 103.788 veterana, od kojih su 13 posto žene, 54 posto mlađi od 30, gotovo trećina pripadnici manjina, te gotovo polovica veterani Nacionalne garde ili Rezervnog sastava.
     Od ukupno 32.010 (31 posto) s dijagnozom duševne bolesti ili psihosocijalnog poremećaja, čak 25.658 ih ima nalaze duševne bolesti a više od polovice (56 posto) ima dva ili više poremećaja.
     Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) najčešći je poremećaj s 13.205 veterana koji imaju tu dijagnozu. Među ostalima se ističu poremećaj napetosti (24 posto), poremećaj prilagodbe (24 posto), depresija (20 posto) i poremećaj zlouporabe opojnih droga (20 posto).

(Fena)