A+ A A-

MEĐURELIGIJSKI DIJALOG U BOŠNJAČKOM ISLAMSKOM CENTRU U KANADI

BIZ_Toronto5_big     Bošnjačka islamska zajednica Gazi Husrev-beg u Torontu bila je domaćin svojevrsnom muslimansko-kršćanskom skupu. Bio je to međureligijski dijalog sa članovima lokalne kršćanske zajednice "United church".

     Inicijativu za međureligijski dijalog, održan u srijedu večer 7. marta 2007. godine,  dalo je liderstvo kršćanske zajednice početkom druge polovine novembra prošle godine.
     U pismu koje je tim povodom imamu Tajibu ef. Pašanbegoviću uputila gospođa Valerie Zentins, koordinator Odbora za međureligijski dijalog, izražena je želja značajnog broja članova te zajednice da posjete Bošnjački islamski centar u cilju upoznavanja i zbližavanja. U korespondenciji koja je uslijedila gospođa Zentins je kazala da je preko 30 članova njihove zajednice pokazalo interesovanje da budu među gostima.

 Ciljevi dijaloga

     Kao ciljevi ovog susreta istaknuti su:
-da se članovima njihove zajednice pokaže mesdžid, uz mogućnost da dobiju odgovore na eventualna pitanja;
-da čuju sažetu prezentaciju o islamu;
-sa se upoznaju sa historijatom džemata BIZ Gazi Husrev-beg;
-da saznaju kako džematlije uspijevaju živjeti u duhu islama u kanadskim uslovima;
-da čuju kako pripadnici našeg džemata vide izazove (i prednosti) življenja u Kanadi kao sekularnoj i predominantno kršćanskoj zemlji, itd.

     Imam Tajib ef. Pašanbegović je na početku ovog skupa izrazio dobrodošlicu i zadovoljstvo što je došlo do dijaloga, naglasivši da nas Svevišnji Stvoritelj zadužuje da svoje odnose gradimo na elementima koji su nam zajednički, a to su: vjerovanje u Jednog Boga, činjenicu da smo nastali od iste supstance i da potičemo od istih praroditelja. Razlike formalne naravi, kao što su: etnicitet, boja kože, jezička pripadnost, socijalni status i dr., je proglasio sekundarnim, istaknuo da Bog dž.š. priznaje samo prednost u bogobojaznosti.
     Potom je uslijedila je 20-minutna prezentacija o vjerovanju, praksi i moralno-etičkom kodeksu Islama.
     Po završetku prezentacije na pitanja prisutnih su odgovarali imami Nedžad ef. Hafizović i Tajib ef. Pašanbegović.

(http://www.bosnjaci.net)