A+ A A-

OSNIVANJE NAUČNOG KLUBA BiH U HOLANDIJI

     U petak 9. marta 2007. u prostorijama ambasade Bosne i Hercegovine u Den Hagu konstituiran je Naučni klub, koji djeluje u okviru Platforme BiH, krovne organizacije koja okuplja građane BiH sa boravkom u Holandiji. Formiranju kluba prisustvovao je i ambasador BiH u Kraljevini Holandiji gosp. Fuad Šabeta.      Podsticaj formiranju kluba dat je nakon prošlogodišnjeg Prvog Kongresa nauke BiH i dijaspore, koji je održan septembra mjeseca u Sarajevu. Utvrdilo se, naime, da u Holandiji radi veċi broj visokostručnih ljudi, koji su i dosad na razne načine pomagali pojedine naučne ustanove, fakultete i bolnice u BiH, uglavnom kroz indivudalne akcije pojedinaca. Posebno je ukazano na aktivnost hirurga dr Sivre Senaila i arhitektice dr.sci. Elme Derviševiċ. Cilj formiranja kluba je da se ove akcije kroz okupljanje bh. mozgova na jednom mjestu omasove i programiraju.      Klub bi na razne načine pomogao u saradnji naučnika iz BiH i dijaspore te posebno pomogao u dodatnom obrazovanju mladih ljudi iz BiH za vrijeme i nakon studija.

 nacuni_klub_holandija1_big

     Klub ċe se sastojati iz tri odjeljenja, i to od Odjeljenja za medicinske i prirodne nauke, zatim iz Odjeljenja za tehničke nauke i Odjeljenja za društvene nauke, bosanski jezik i kulturu.
     Za predsjednika kluba je izabrana arhitektica dr.sci. Durmiševiċ Elma, predsjednici odjeljenja su dr.sci. Čengiċ Ferid, dr.sci. Sanja Durmiševiċ, dr.sci. Kamenko Buliċ, a potpredsjednici su Dr. Sivro Senail, Dr. Ferdo Pavloviċ i dr.sci. Hanjaliċ Alan. Sekretar kluba je dipl.ing. Zečiċ Beċir.
Akademik prof. dr. Kemal Hanjaliċ je izabran za počasnog predsjednika kluba.