Logo

CRKVA ĆE U HRVATSKOJ OTVARATI I OSNOVNE ŠKOLE

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa
bozanic.wide     Katolička crkva vrlo ozbiljno razmišlja o pokretanju većeg broja katoličkih osnovnih škola, kojih u Hrvatskoj nema od 1945., doznajemo iz izvora bliskih Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Zasad je jedina škola neke vjerske zajednice kod nas bila osnovna škola koju je osnovala Židovska općina Zagreb.

     Naš izvor tvrdi da su predstavnici Katoličke crkve sa svojom inicijativom već upoznali mjerodavne u Ministarstvu. Najdalje su, doznajemo, u svojoj inicijativi otišle Riječka nadbiskupija te Šibenska i Požeška biskupija. O otvaranju osnovnih škola vrlo ozbiljno razmišljaju i u Zagrebačkoj nadbiskupiji.
     Iako nam tu informaciju danas nitko nije htio službeno potvrditi, doznajemo da će Crkva Ministarstvu uskoro dostaviti konkretan prijedlog za otvaranje škola, a prve bi katoličke osnovne škole, bude li se sve odvijalo prema planu, s radom mogle započeti već u idućoj školskoj godini.

     Iako za to postoje sve zakonske osnove, u Hrvatskoj trenutačno nema ni jedne katoličke osnovne škole. Vjerskih je vrtića 49, a srednjih škola 15, od kojih je čak 12 u vlasništvu Katoličke crkve. 
     Dr. Josip Baričević, profesor na Katehetskom institutu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kaže kako ideje o osnivanju katoličkih osnovnih škola unutar Crkve postoje već više godina.
     - U Hrvatskoj postoji stoljetno iskustvo katoličkih škola, među njima i osnovnih, pa se posljednjih godina najozbiljnije razmišlja o tome da Crkva da svoj doprinos i u području osnovnog odgoja i obrazovanja osnivanjem katoličkih osnovnih škola - rekao nam je dr. Baričević. Dodao je kako je o tome bilo riječi i u opsežnoj pripremnoj građi za Drugu sinodu Zagrebačke nadbiskupije iz 2005. godine, o kojoj se već raspravlja u zajednicama vjernika.
     - Takve bi škole za roditelje bile logičan nastavak odgoja koji je njihovoj djeci omogućen u katoličkim vrtićima. Osim toga, ima sredina u kojima nema dovoljno javnih državnih škola, pa škole rade u tri smjene.  Inicijativom za otvaranje osnovnih škola Crkva roditeljima zapravo želi ponuditi alternativu, da imaju mogućnost odabrati školu koja najviše odgovara njihovu uvjerenju. Zadaća je Katoličke crkve posebno nastojati u tome da u školskoj zajednici stvori ozračje koje će biti prožeto duhom evanđeoske slobode i ljubavi - rekao je dr. Baričević.
     Iz službenih dokumenata razvidno je kako Crkva posebno računa na činjenicu da se čak 87 posto Hrvata izjašnjavaju kao katolici. Program katoličkih osnovnih škola bit će potpuno usklađen s programom prema kojem se radi u državnim školama, što je uvjet dobivanja dopusnice za rad, no Crkva bi svakako u fakultativni dio ugradila neke posebnosti.
     No, ono po čemu bi se katoličke osnovne škole razlikovale od javnih kompletno je ozračje u kojem bi se obrazovala i odgajala djeca. Iako u crkvenim krugovima ne razmišljaju o tome da za učitelje angažiraju isključivo crkvene službenike, ti će učitelji svakako morati živjeti u skladu s katoličkim naukom. 

 Država i lokalna samouprava spremne pomoći školama

     Naši sugovornici unutar Crkve nadaju se da će država i lokalna uprava i samouprava na isti način na koji se materijalno pomažu vjerske srednje škole pomagati i osnovne.

     Naime, u srednjim katoličkim školama država pokriva plaće svih nastavnika, a gradovi i županije pokrivaju materijalne troškove, pa je za djecu školovanje u njima besplatno. 

(http://www.jutarnji.hr)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.