A+ A A-

VLASTI REPUBLIKE SRPSKE SU POČINILE GENOCID

Zajednička izjava dr. Harisa Silajdžića i Sulejmana Tihića

 tisi

     Povodom izjave zvaničnika entiteta Republike Srpske kojom odbacuju odgovornost RS za genocid, te ratne i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu 1992-1995. dr. Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH, i Sulejman Tihić, predsjednika SDA BiH su dali zajedničku izjavu.

     U ovoj izjavi se ističe da je presudom Međunarodnog suda pravde, između ostaloga, utvrđeno da su institucije Republike Srpske počinile genocid u Srebrenici, imajući „ciljanu namjeru da dijelom unište grupu bosanskih Muslimana (posebno bosanske Muslimane u Srebrenici) i da su stoga, od strane Vojske Republike Srpske počinjeni akti genocida u Srebrenici i njenoj okolini..."
     Što se tiče pokušaja zvaničnika RS da svu odgovornost prebace isključivo na nekolicinu pojedinaca, Međunarodni sud pravde je nedvosmisleno utvrdio kako je „funkcija oficira Vojske Republike Srpske, uključujući generala Mladića, bila da djeluju u ime vlasti bosanskih Srba, posebno u ime Republike Srpske ", te da su ti oficiri „obnašali zvanične dužnosti Republike Srpske".
     Iz ovakve presude jasno proizlazi nužnost preispitavanja ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine, uključujući i administrativno-teritorijalne podjele.
     Zvaničnike i ostale u RS upozoravamo da negiranje genocida, odnosno odgovornosti za isti, predstavlja posljednju fazu genocida.
     Presuda, svakako, ne implicira kolektivnu odgovornost srpskog naroda. Ali obavezuje sve građane i narode u našoj zemlji da rade na reintegraciji Bosne i Hercegovine i njene autentične multietničke kulture, baštinjene tokom hiljadugodišnje povijesti, tradicije suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. Aktuelne teritorijalne i etničke podjele u Bosni i Hercegovini ne mogu opstati jer su direktna posljedica genocida.