A+ A A-

MEĐUNARODNO PRAVO I PRAVDA

genocid     Narod i režim koji je aplaudirao genocidu nikada više neće moći hodati svijetom uzdignute glave, bez obzira što je teret odgovornosti isporučen RS

     Samo nepopravljivi idealisti i optimisti mogli su se nadati da će jučer iz Haga stići presuda bazirana isključivo na pravdi.
     Istina, o tužbi BiH za genocid protiv Srbije i Crne Gore jeste odlučivala međunarodna institucija koja se naziva Sudom pravde. Ali, to je međunarodna institucija i od nje se i očekivala neodlučna i neprecizna presuda, prema kojoj će i vuk biti sit i ovce na broju, baš kao što je to i politika Ujedinjenih naroda ili Vijeća sigurnosti. Uostalom, BiH je to na svojoj koži najbolje osjetila kada su joj uvođenjem embarga na uvoz oružja svezane ruke i ukinuto pravo da se brani.
     No, i ta jalova međunarodna zajednica, gdje se prvenstveno uvažava pravo jačeg, i Međunarodni sud pravde nisu mogli zatvoriti oči pred nepobitnim činjenicama. A one su da je u BiH, pa makar to bilo svedeno samo na Srebrenicu u koju su izbjegli Bošnjaci iz cijele istočne Bosne, počinjen genocid i da sadašnja Srbija, kao pravni sljedbenik krvavog Miloševićevog režima, nije učinila ništa da to spriječi. Međunarodni sud nije mogao prešutjeti ni ostale zločine u našoj državi.
     Stoga, jučerašnja presuda jeste historijska. Po prvi put u historiji je kazano da je nad jednim narodom počinjen genocid i da zbog toga Srbija mora preuzeti pravnu, političku i moralnu odgovornost jer nije zaustavila zlo, a mogla je.
     Buduće generacije stanovnika te države na svojim plećima nosit će zločin njihovih prethodnika koji su, kako je to procijenio Haški sud, plaćali i pomagali sabraću Srbe zapadno od Drine u koljačkim pohodima. Narod i režim koji je aplaudirao genocidu nikada više neće moći hodati svijetom uzdignute glave, bez obzira što je teret pune odgovornosti isporučen Republici Srpskoj.
     Porodicama ubijenih, ali i svima ostalima koji su preživjeli bh. golgotu, to saznanje neće donijeti satisfkaciju. Predsjednik Helsinškog odbora Hrvatske Žarko Puhovski smatra kako je jučer bio tužan dan za međunarodnu pravdu, te da je presuda proistekla iz klasičnog trokuta moral - politika - pravo.
     To je tačno, ali je nepobitno i da se radi o presudi koja će otvoriti nove procese unutar BiH. Genocid i ratni zločini više se ne mogu negirati. A to je upravo ono čega se plaše i oni koji su činili ratne zločine, ali i oni koji svoju budućnost vide isključivo na tim krvavim temeljima.

Sejad LUČKIN

(http://www.avaz.ba)