Promo banner

A+ A A-

Svečano otvoreni 510. "Dani Ajvatovice"

Manifestacija 510. "Dani Ajvatovice“ svečano je otvorena sinoć u Pruscu kod Donjeg Vakufa, u prisustvu velikog broja predstavnika vjerskog i javnog života, te mještana tog naselja.

Predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije, travnički muftija Ahmed ef. Adilović kazao je ovom prilikom, kako je moto ovogodišnje "Ajvatovice" veoma interesantan i poticajan - "Vjerom i tradicijom do harmonije u društvu i prirodi", prenosi Fena.

- Ovaj moto nam poručuje da naša lijepa vjera i svjetla tradicija u značajnoj mjeri mogu doprinijeti harmoniji i boljem stanju u društvu i prirodi. Svi smo svjedoci nezavidnog stanja u društvu, narušenih međuljudskih odnosa, pada moralnih vrijednosti, beznađa koje vlada naročito među mlađom populacijom, nezdravog načina života, te zagađenja okoline, vode,  zemlje, zraka,  i hrane koju konzumiramo - naglasio je muftija Adilović.

Dodao je kako je "rezultat ovakve situacije i koronavirus koji je postao globalna prijetnja na zemaljskoj kugli, te da je potrebno iznaći efikasne smjernice za ozdravljenje društva u kojem živimo,  i prirode čije resurse crpimo".

Zahvalio je svima koji su pomogli organizaciju 510. Dana Ajvatovice i istaknuo da će, zbog aktuelne pandemije, oni trajati kraće u odnosu na prethodne godine.

- Odlučili smo da ovogodišnju "Ajvatovicu" organiziramo sa smanjenim brojem programskih sadržaja, učesnika i posjetilaca, poštujući važeće mjere zaštite zbog koronavirusa. Shodno tome, trajat će dvanaest dana, od 19. do 30. juna - kazao je Adilović.

Planirano je više od četrdeset programskih sadržaja, od kojih po deset kulturnih i edukativnih, sedam vjerskih, isto toliko sportsko-rekreativnih, te četiri sadržaja humanitarnog karaktera, koji će biti izvedeni u osam općina na području Muftijstva Travnik.

U ime Vlade SBK-a prisutnima se obratio premijer Tahir Lendo, te  u svojstvu savjetnika i izaslanika predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Amel Suljović koji je i zvanično proglasio otvorenima 510. "Dane Ajvatovice".

Centralni događaj u obilježavanju ove manifestacije bit će 28. juna, kada će vjernici iz BiH i inostranstva krenuti put Ajvaz-dedine stijene i Ajvatovičke livade, gdje će biti upriličen prigodan vjerski program.

(Preporod.info)