A+ A A-

Foča: Obilježen Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu

  • 0101

Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini podržala je jučer Udruženje žrtava Foča 92-95, povodom 19. juna Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) je 2015. godine ovaj datum proglasila međunarodnim, zahvaljujući Rezoluciji broj 62/293 koja je donesena da bi se podigla svijest o potrebi okončanja seksualnog nasilja u ratu, odala počast preživjelim žrtvama seksualnog nasilja širom svijeta te prepoznala posvećenost svih onih koji su posvetili ili izgubili živote u borbi za iskorjenjivanje ove vrste zločina. 

Bijele ruže: simbol čistoće i netaknutosti

Prema predviđenom protokolu, prisutni članovi delegacija i nevladinih udruženja odali su počast žrtvama seksualnog nasilja ispred Sportske dvorane "Partizan" koja je služila kao logor za žene u Foči.

Simboličnim polaganjem vijenaca i bijelih ruža poslana je poruka kako se ne smiju zaboraviti zločini iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu, te kako je važno prisjećati se svih onih koji su svoje živote dali u odbrani domovine.

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić kazao je kako su najteži oblici zločina učinjeni nad ženama te da one zaslužuju svaku našu pažnju.

- Naš posao je posao ljudi koji drže do sebe, da budemo uz one kojima se čini zulum, uz one koji ne mogu ostvariti svoja prava, one koji su na različite načine diskriminirani. To je naša obaveza - dodao je muftija Pitić.

Medina Mulalić iz Uprave za vanjske poslove i dijasporu kaže kako kao narod moramo pamtiti ono što nam se desilo i poznavati svoju historiju radi sigurnije i svjetlije budućnosti.

- Kultura sjećanja je posebno važna jer na njoj trebaju raditi svi pojedinci i institucije, vladin i nevladin sektor. Danas se sjećamo žrtava najranjivije kategorije, žena i djevojčica koje su bile bespomoćne i u jednom momentu samo zato što su muslimanke, što pripadaju jednoj vjeri bile su izložene strašnim torturama, mučenju i zločinu protiv čovječnosti - kaže Mulalić, dodavši da tada žene nisu bile u stanju da se brane i da su oni koji su ih mogli odbraniti bili također zarobljeni.

Udruženje žrtava rata Foča 92-95 je zajedno sa članicama Udruženja "Žene u crnom" iz Srbije upriličilo mirnu šetnju od mjesta na kojem su se dogodili zločini pa do Aladža džamije.

Predsjednica ovog fočanskog udruženja Halida Uzunović kazala je kako je 19. juni značajan datum za ovo udruženje, jer su njegove članice uglavnom žene žrtve rata. Želja im je, dodaje,  u narednim godinama uzdignuti ovo obilježavanje na viši nivo.

- Bez priznanja zločina, bez obilježavanja mjesta na kojem se zločin počinio, bez pričanja o istini nema bolje budućnosti ni smiraja za sve nove generacije koje dolaze - smatra Uzunović.

"Ubijali su i uništavali sve što je bilo muslimansko"

Zehra Kovačević izgubila je cijelu porodicu u protekloj agresiji te se prisjeća gnusnih trenutaka kada je ostala bez svojih najmilijih.

- Ja danas nisam majka, jer mi to zločinac nije dozvolio. I danas, i svakog narednog dana treba da se priča o zločinima u svim gradovima. U Foči su ubijali i uništavali sve što je bilo muslimansko - kaže Kovačević.

Dodala je kako je u toku jednog dana ostala i bez doma, muža i djece.

- Mi često kažemo zločinac, a još češće četnik. I jedna i druga riječ su blage za ludilo koje su činili. Zamislite kako je kad majka vodi djevojčicu s lutkom u ruci, s nepunih dvanaest godina, koju odvode i siluju pred njom a djevojčica priziva u pomoć - govori Zehra.

Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu predstavlja priliku za osvrt na stanje u Bosni i Hercegovini u rješavanju naslijeđa seksualnog nasilja počinjenog tokom rata devedesetih, te tumačenja odgovora UN-a u BiH, šta je još potrebno činiti kako bi se osigurala pravda i reparacije za muškarce i žene koji su preživjeli zločine u agresorskom periodu.

(Preporod.info)