A+ A A-

U Potočarima 11. jula dženaza-namaz i komemoracija žrtvama Genocida

03 06 2020 04 potocari najava

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, u srijedu 3. juna 2020. godine, održan je sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice Genocida nad Bošnjacima Sigurne zone UN-a Srebrenica iz jula 1995. godine.

Organizacioni odbor je usvojio okvirni plan obilježavanja godišnjice koji uključuje, pored ovogodišnjih, i sve aktivnosti koje su se ranijih godina provodile.

Svojim prisustvom i obraćanjem na sjednici, podršku članovima Organizacionog odbora iskazao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović upoznao je pristune s programom vjerskog obilježavanja godišnjice, naglašavajući da će i ove godine biti obavljeni dženaza-namaz i drugi ibadeti, a u skladu s ranije donesenom fetvom Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Sve planirane aktivnosti će biti obavljene u skladu s epidemiološkom situacijom i tada važećim mjerama zaštite od širenja koronavirusa.

Isti dan održana je i sjednica Savjetodavne radne grupe Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, kojom je predsjedavao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. Prezentirana je informacija o radu Memorijalnog centra u vremenu između dvije sjednice Savjetodavne radne grupe, kao i plan priprema za obilježavanje 25. godišnjice.