A+ A A-

Obilježena 28. godišnjica od stradanja Bošnjaka Zvornika

02 06 2020 01 godisnjica bratunac

U Memorijalnom centru u Gornjoj Kalesiji, 1. juna 2020. godine, obilježena je 28. godišnjica od zločina počinjenih nad Bošnjacima Zvornika. Godišnjica je obilježena kraćim programom, učenjem Jasini-šerifa i hatma dove. Hatmu pred duše šehida proučili su imami Medžlisa IZ-e Zvornik.

Tokom vjerskog dijela programa prisutnima su se obratili izaslanik muftije tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac i glavni imam Medžlisa IZ Zvornik Haris-ef. Mustajbašić.

Dr. Sead-ef. Seljubac je u svome obraćanju istakao da su šehidi dali živote braneći svoju vjeru, čast, dostojanstvo i ognjište, a naša obaveza je da dostojno čuvamo uspomenu na njih dosljedno živeći svoju vjeru.

Glavni imam Haris-ef. Mustajbašić je podsjetio da se svake godine 1. juna upriliči dženaza za Bošnjake koji su ubijeni tokom Agresije na našu zemlju na području Zvornika, ali zbog pandemije korona virusa ove godine nije bilo moguće organizovati kolektivnu dženazu, te je održan prigodan program.

Programu su prisustvovali članovi udruženja preživjelih žrtava, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, predstavnici Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, predstavnici vlasti Tuzlanskog kantona i općina Zvornik, Kalesija i Sapna, imami i džematlije.