Promo banner

A+ A A-

Dan šehida: Zamjenik reisu-l-uleme prisustvovao programu na mezarju Kovači

Učenjem Fatihe, sure Ja Sin te polaganjem cvijeća i vijenaca, drugog dana Ramazanskog bajrama na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježen je Dan šehida, gdje je položeno cvijeće na centralnom platou te na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Programu je prisustvovao zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes ef. Ljevaković, koji je i prisustvu porodica šehida i brojnih delegaciju proučio dovu.

- Danas se sjećamo najboljih sinova našeg naroda i naše domovine koji su žrtvovali najvrednije što su imali, svoje živote, za odbranu svoje domovine, svoje slobode i svoje vjere i rodne grude, i svih onih vrijednosti kojima se civilizirani narodi i društva ponose, istaknuo je zamjenik reisu-l-uleme dr. Ljevaković, istaknuvši da mi kojim danas živimo uživamo u plodovima te žrtve.

- Naš dug prema njima je da su sjećamo ove žrtve i naših šehida i da ovo sjećanje prenosimo i na buduće generacije, zaključio je Ljevaković.

Također, programu su prisustvovali i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, kao i druge državne delegacije.

centralni događaj održan je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu gdje je položeno cvijeće na centralnom platou i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Nesib ef. Hadžić, glavni imam Oružanih snaga BiH, podsjetio je da su se okupili danas, pridržavajući se mjera poduzetih zbog koronavirusa, kako se tradicija obilježavanja Dana šehida ne bi prekinula.

- I ove godine želimo poručiti da nećemo i ne smijemo zaboraviti najbolje bh. sinove i muslimane i pravoslavce i katolike, sve one koji su bili dobri i čestiti građani BiH i dali svoj život ili dijelove tijela ili na bilo koji drugi način doprinijeli odbrani od agresije - rekao je Hadžić uz poruku da "smo stekli slobodu koju ćemo čuvati pod svaku cijenu".

Podsjećanja radi, odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u BiH je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru. Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.