A+ A A-

Održana centralna svečanost povodom mubarek noći Lejletu-l-kadr

  • 0101

Centralna svečanost Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini povodom mubarek noći Lejletu-l-Kadr održana je sinoć u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, uz poštivanje važećih mjera prilikom dolaska i boravka u džamijskim prostorima.

Prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije dr. hfz. Mensur-ef. Malkić održao je uvodno obraćanje, podsjećajući da je Lejletu-l-Kadr noć u kojoj je počelo objavljivanje časnog Kur'ana, te noć koja je bolja od 1000 mjeseci, što je 83 godine života.

Poručio je da se noćas trebamo prisjećati Allaha dž. š., da je ovo noć u kojoj treba da se ukrasimo naukom i znanjem, te da nam je Kur'an najbolji ovosvjetski prijatelj jer upravo su prve riječi Objave bile: "Uči, čitaj, u ime Gospodara tvoga, koji stvara, stvara čovjeka od ugruška! Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj, koji poučava peru, koji čovjeka poučava onome što ne zna.” (El-Alek, 1-5)

- U ovoj noći je lijepo što više učiti Kur'an, noć u kojoj bi trebalo da klanjamo što više nafila namaza. U ovoj noći i u njenom sutrašnjom danu bilo bi lijepo da učinimo i koje dobro dijelo, da uputimo što više dova, jer je ovo noć u kojoj Allah dž. š. prima dove svojih iskrenih robova - poručio je hfz. Malkić.

Direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlović obratio se prisutnim vjernicima u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.

Istakao je da ovaj ramazan provodimo u posebnim okolnostima, ali da je isto tako i svaki ramazan poseban sam po sebi, te da ga svaka osoba po Božijem određenju različito doživljava.

Govorio je o organizovanju vjerskog života u aktuelnom okolnostima pandemije, ukazujući na obavezu svakog muslimana da čuva svetost života i blagodati zdravlja, da poštuje upute ali da ih to ne sprječava da uživaju u ramazanu.

- Ljudsko biće bez upute i bez Objave tumaralo bi stazama života - naglasio je Ismail ef. Smajlović.

Poručio je da iz ovog ramazana svi trebamo naučiti lekciju kako trebamo i možemo učiti više, da budemo odgovorni više, i da u vlastitim životima damo prostor znanju.

Moramo naučiti lekciju i odgovoriti zašto pravovremeno nemamo rješenja ili, ako nemamo, zašto ne slijedimo one koji promišljaju i odgovorno daju smjernice kako i kuda ići dalje - kazao je Smajlović.

Svečani program, u kojem su učestvovali učači Kur'ana i izvođači kasida, okončan je Kaderskom dovom koju je proučio hafiz Malkić.

Lejletu-l-Kadr je obilježena u svim džamijama i džematima u Bosni i Hercegovini i dijaspori a centralni program iz Gazi Husrev-begove džamije uživo su prenosili BIR Televizija i BHRT.

(Preporod.info)