A+ A A-

TUŽBA ISLAMSKE ZAJEDNICE IZ BERLINA ODBAČENA

USTAVNI SUD ODBACIO TUŽBU ISLAMSKE ZAJEDNICE IZ BERLINA

bavarska.jpg.     Bavarski ustavni sud odbacio je tužbu Islamske vjerske zajednice u Berlinu, koja se odnosi na zabranu nastavnicama Muslimankama da zamotane u marame predaju u školama. Vjerski simboli, koji bi mogli ostaviti utisak da nisu u skladu sa zapadnim i krišćanskim vrijednostima nisu u skladu sa osnovnim načelima Ustava, rečeno je u obrazloženju presude.

     "Sueddeutsche Zeitung" iz Muenchena komentira:

     "U Bavarskoj ne postoji nijedna učiteljica koja bi željela da radi pokrivena, ali u Ustavu postoji popularna klauzula, po kojoj svako može podići tužbu pred Ustavnim sudom ukoliko smatra da su povrijedjena njegova ljudska prava. Islamska zajednica u Berlinu osjećala se povrijedjenom zabranom nošenja marama tokom nastave, smatrajući da se time krše vjerske slobode. Uustavni sud u Bavarskoj odbio je žalbu, i bavarska vlada ponosna je što je njen zakon, za razliku od zakona u saveznoj zemlji Baden Wuertemberg položio ispit.", piše "Sueddeutsche Zeitung" i dodaje:

     "Odlukom iz Muenchena samo je nastavljena diskusija u sporu, koji je krajnje protivrječan. Sudije polaze od toga da bi odredjene komade odjeće, pri tome je riječ marama pažljivo izbjegnuta, mogle povrijediti osjećaje učenika i njihovih roditelja. A šta ako učiteljica pokrivena maramom ne smeta ni đacima ni njihovim roditeljima? Ni ta teza ne pomaže, jer se zakon poziva na procjenu posmatrača, koji zastupa liniju, na kojoj je slijedi Ustav. A to znači da je potrebno mišljenje, ni manje ni više, nego premijera Bavarske. On, kao nezavisni posmatrač morao bi paziti da se ničiji vjerski osjećaji ne povrijede. Pa ipak, ako se u Bavarskoj zaista pojavi prva učiteljica koja želi nositi maramu a to joj nije dozvoljeno, spor će ponovo krenuti iz početka zaključuje "Sueddeutsche Zeitung iz Muenchena. "

     "Frankfurter Allgemeine Zeitung"  osvrće se na konferenciju ministara unutrašnjih poslova 27 zemalja Evropske Unije u Dresdenu:

     "Dobro je što su ministri raspravljali o minimalnim standardima kada je u pitanju suzbijanje kriminala. Pogled preko granice pokazuje enormne zakonske razlike ali i velike disproporcije kada su u pitanju zatvorske kazne, dužina služenja i uvjeti u ćelijama kojima se drže zatvorenici. Kada je u pitanju EU to važi i za nove članice Bugarsku i Rumuniju. Zajednica u kojoj vladaju prava demokratska načela morala bi pokazati da ima minimalne zajedničke standarde. Njemačka je u prilici da se mora boriti da održi visok nivo ustavno-pravne zaštite.  Pored radosti zbog intenzivnije saradnje u istragama i potrazi za kriminalcima, ne smiju se zaboraviti ni prava optuženih. Jer , ne samo teroristi već i svaki gradjanin može doći u situaciju da za nešto, ni kriv ni dužan,  bude optužen, zaključuje u svom komentaru FAZ."

( http://www2.dw-world.de/bosnian/presse )