A+ A A-

Međunarodna konferencija „Suživot Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini: 200 godina od Sarajevskog purima“

Međunarodna konferencija „Suživot Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini: 200 godina od Sarajevskog purima“ održat će se 7. novembra 2019. godine će se u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj biblioteci s početkom u 9.00h.

Poznato je da Bosna i Hercegovina oduvijek bila zemlja u kojoj su kladu živili pripadnici različitih religija. Suživot muslimana i Jevreja u Bosni i Hercegovini bio je oduvijek sastavni dio društvene stvarnosti i takav ostao i danas. Ovo što je historijski dokazano na primjeru zajedničkog života u Bosni i Hercegovini muslimana i Jevreja, primjer je na kojem, bez sumnje, treba graditi viziju zajedničkog života svih ljudi bez obzira kojem narodu ili vjeri pripadaju.

Mehmed Ruždi paša pokušao je 1819. godine od uglednih sarajevskih Jevreja iznuditi veći iznos novca, te ih je zatvorio i zaprijetio smrtnom kaznom. Međutim muslimani Sarajeva su oslobodili svoje komšije Jevreje i optužili Ruždi-pašu kod Sultana. Od tada Jevreji slave svake godine Sarajevski purim, tj. oslobađanje sarajevskih Jevreja.

S obzirom da 2019. godina bilježi 200 godina od Sarajevskog purima, Islamska zajednica i Jevrejska zajednica u Bosni i Hercegovini potpisale su sporazum i odlučili da zajedno obilježe taj događaj i time afirmišu suživot Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini. Cilj je pokazati na primjerima kroz historiju od 500 godina dobre odnose između muslimana i Jevreja u Bosni i Hercegovini s namjerom promocije suživota Jevreja i muslimana kao integrativnog dijela bosanskohercegovačke kulturne baštine.

04 11 2019 03 sarajevski purim