Logo

Dodjela 220 stipendija od po 500 eura Fonda Gazi Husrev-beg

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

knjige 2

Fond Gazi Husrev-beg, koji djeluje pri Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj, u četvrtak, 17. oktobra, podijeliće 220 stipendija učenicima i studentima u BiH i Sandžaku, za što je osigurano 110.000 eura.

Svečana dodjela biće organizirana nakon podne namaza, u prostorijama Gazi Husrev- begove biblioteke.

U proteklih 18 godina, koliko ovaj fond prikuplja i dodjeljuje stipendije, obrađeno je 5.553 molbi i podijeljeno 2.720 stipendija po 500 eura, odnosno 1.360.000 eura.

U prikupljanju sredstava za ovogodišnje stipendije učestvovalo je 38 džemata, a najveća pojedinačna uplata bila je od hadži Omera Hodžić iz džemata Mannheim, koji je izdvojio 5.000 eura.

Fond Gazi Husrev-beg osnovan je 23. oktobra 2000. godine, s ciljem uvezivanja humanitarnih akcija koje su provođene u džematima u Njemačkoj, a kako bi se efikasnije pomagalo onima kojima je pomoć potrebna.

„Počeli smo sa 14 stipendija 2001 godine koje smo iz Fonda Gazi Husrev-beg podijelili po našim medresama, da bih već 2002 godine podijelili 105 stipendija“, kaže se u saopćenju Fonda i dodaje da je do sada pomoć primilo oko 3250 učenika i studenata, s obzirom na činjenicu da se neke stipendije od 500 eura dijele na dvije od 250, kako bi što više učenika i studenata bilo obuhvaćeno.

Stipendije i pomoć se dodjeljuje studentima koji studiraju na svim fakultetima i učenicima u raznim srednjim školama u BiH i Sandžaku.

„Ovakav rezultat i uspjeh ove akcije ne bi se mogao postići bez naših vrijednih imama, predsjednika i džematskih odbora, darežljivih džematlija,  stipenditora Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Svima njima se iskreno zahvaljujemo na učešću i stalnoj konstantnoj podršci ovog humanitarnog projekta kroz koji pomažemo obrazovanje naše omladine u BiH i Sandžaku“, navodi se u saopćenju kojeg potpisuje Omer ef. Sarajlić.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.