A+ A A-

Muftija Kudić predvodi delegaciju Islamske zajednice u BiH na 30. Konferenciji Vrhovnog vijeća za islamska pitanja u Kairu

  • 0101

Na poziv ministra za vakuf Arapske Republike Egipat u radu 30. Konferencije Vrhovnog vijeća za islamska pitanja, a koja se održava od 15. i 16.9.2019. godine u Kairu, delegaciju Islamske zajednice u BiH predvodi muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Tema ovogodišnje konferencije je „Savremeno šerijatsko-pravno poimanje izgradnje država“. Ovoj Konferenciji prisustvuju izaslanstva iz 57 zemalja svijeta uključujući posebno predsjednike i članove prestižnih naučno-istraživačkih vijeća islamskog svijeta, ministre za vakuf i vjerska pitanja brojnih svjetskih zemalja i vrsni intelektualci i stručnjaci šerijatsko-pravnih disciplina.

Na samom otvaranju Konferencije ministar vakufa Arapske Republike Egipat Muhammed Muhtar el-Džumu'a je naglasio da je izgradnja domovine obaveza svakog njenog stanovnika, a to podrazumijeva da moraju slijediti put znanja, praktične primjene onoga što znanje nalaže i ljudskih vrijednosti u cjelini. Cilj konferencije je da rasvijetli značaj izgradnje svijesti svakog pojedinca da je država važna, da je stvaranje uslova za miran i bezbijedan život ispunjen dobrim djelima vjerska obaveza svakog vjernika i da je podrivanje države, te njeno ekonomsko, političko, sigurnosno i moralno slabljenje siguran put ka nestanku države, ali i početak nestanka naroda koji u njoj živi.

Muftija Kudić će u sklopu konferencije imati izlaganje, a planirano je da održi nekoliko bilateralnih sastanaka sa predstavnicima delegacija zemalja učesnica na ovoj konferenciji. Uz muftiju Kudića konferenciji također prisustvuje i dr. Mustafa-ef. Cerić, bivši reisu-l-ulema i dr. Rešad-ef. Plojović, direktor Gazi Isa-begove medrese iz Novog Pazara.