Promo banner

A+ A A-

Delegacija Rijaseta posjetila Sandžak

  • 0101

Delegacija Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovni koju su činili Ismail-ef. Smajlović direktor Uprave za vjerske poslove, dr. Bilal-ef. Memišević šef Odjela u Upravi za ekonomske i finansijske poslove i dr. Enes-ef. Svraka šef Odjela u Upravi za vjerske poslove, dana 7. maja 2019. godine posjetila je džemate u Sandžaku i srela se sa rukovodstvom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Na putu ka Sandžaku članovi delegacije su posjetili posljednji grad i Medžlis u istočnoj Bosni, Rudo, gdje ih je dočekao i primio glavni imam Mehrudin-ef. Genga, te upoznao o aktivnostima i organizaciji vjerskog života u ovogodišnjem Ramazanu.

Prvi prekogranični grad u Srbiji/Sandžaku je Priboj koji je prigodna destinacija za putnike na relaciji Sarajevo Novi Pazar i obratno. Delegaciju Rijaseta u Priboju je dočekao muftija dr. Mevlud-ef. Dudić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji sa saradnicima gdje je upriličen iftar kojem su prisustvovali i direktor Rabite u Bosni i Hercegovini Abdullah bin Rahmetullah Qari, članovi Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, glavni imami sandžačkih medžlisa, te imami i predsjednici džematskih odbora Medžlisa Islamske zajednice Priboj.

Nakon iftara glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Priboj Harun ef. Eminagić je poselamio prisutne, a muftija dr. Mevlud-ef. Dudić  je izrazio dobrodošlicu musafirima iz Bosne i Hercegovine i prisutnima. Direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef Smajlović je prenio poruku Reisu-l-uleme, predstavio članove delegacije i istakao da je počastvovan upriličenim iftarskim druženjem koje treba iskoristiti za bolje upoznavanje, zbližavanje i učenje jednih od drugih.

Potom, članovi delegacija Rijaseta su posjetili džemate pribojskog i prijepoljskog medžlisa gdje su u prigodnim obraćanjima prije teravih namaza prenijeli Ramazansku poruku reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića. Direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlović je posjetio glavnu pribojsku džamiju u kojoj je imam Jasmin-ef. Eminić,  dr. Enes-ef. Svraka džemat Novi grad Priboj gdje je imam Edin-ef. Hamzić i dr. Bilal-ef. Memišević centralnu prijepoljsku džamiju gdje je domaćin bio Aref-ef. Duraković glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prijepolje. Druženje sa džematlijama je nastavljeno nakon teravih namaza.