Promo banner

A+ A A-

EVROPA ULAZI U NADREALISTIČKU FAZU

     "Sljedećih pet godina Evropska unija će raspravljati o temama za koje je svima jasno da se nikad neće ostvariti, o turskom članstvu i o novom ustavu", piše komentator Gideon Rachman. 

      "Moguće je da će se Hrvatska u sljedećih pet godina provući ispod žice te da će postati 28 članica Unije. Nakon toga dolazi kraj razdoblju uspjeha", smatra ovaj novinar u vezi s hrvatskim šansama za članstvo.

     Gideon Rachman smatra da je razlog tome – probuđeno javno mnijenje u zapadnoj Evropi.

     "Uniju su izgradile evropske elite, bez mnogo konsultacija s običnim građanima. To je bilo moguće sve dok je projekt bio ekonomske, odnosno tehničke prirode", piše ovaj komentator.

      Ali kada se počelo govoriti o zajedničkom ustavu EU-a, Francuska i Nizozemska su to pitanje stavile na referendum. Građani su ustav odbili, a političari su odbijanje protumačili strahom od proširenja, odnosno strahom da će bogati Zapad morati finansirati siromašniji Istok.

     "Iako je sada jasno da Turska nikad neće postati članica Unije, u Bruxellesu će se o ovom pitanju godinama raspredati, što potvrđuje da je Evropa ušla u nadrealističku fazu", piše komentator Financial Timesa.

(Fena)