Logo

Hatme za odrasle u Srebreniku i Lukavcu

Srebrenik: Hatma dove za odrasle u džematu Ćehaje

U povodu Nove hidžretske 1437.godine u džematu Ćehaje kod Srebrenika, održana je hatma dova za 13 odraslih džematlija, među kojima je i univerzitetski profesor, doktor ekonomskih nauka Izudin Kešetović.

- Ovo je najbolji poklon džematu Ćehaje za Novu hidžretsku godinu, kazao je Jasmin ef.Begunić, imam u ovome džematu dodavši:

- Oni su spoj generacija i različitih profila ljudi jer među njima ima studenata, penzionera, učitelja, domaćica, profesora sa fakulteta, ali te razlike ih nisu spriječile da budu zajedno u džamijskoj učionici kako bi naučili arapsko pismo i postalu učači Kur'ana.

To su: prof.dr.Izudin Kešetović, Ishak Moranjkić, Ramiz Smajlović, Hanka Avdić, Sabrija Husić, Vahida Smajlović, Sabina Ibrić, Adisa Abdulahović, Meliha Ibrić, Emina Smajlović, Elmedina Husić, Edin Husić, Amra Ibrić. 

Predavanje o hidžri održao je hafiz Damir ef.Jahić, koji je ukazao na vrijednosti hidžre, dok se glavni imam medžlisa IZ Srebrenik Refik ef.Hodžić, koji je čestitao džematlijama koji su završili hatmu kao i Jasminu ef.Beguniću na ustrajnosti u radu i izrazi zadovoljstvo što već drugu godinu zaredom u ovome džematu na Hidžretsku godinu organizuju ovakvu svečanost.

  • 0101

Hatme za odrsale održane i u Lukavcu

U nedjelju 11. oktobra 2015. godine grad Lukavac osvanuo je okupan spuštanjem blagodati kiše i abdestom svih njegovih vjernika koji su požurili u džamiju na svečanost koju su organizirali učenici “Mekteba za odrasle”.

Dostojanstvenim koracima, u koloni kako dolikuje vjernicima, prešli su put od mekteba do džamije, noseći poruku lijepog odijevanja, hoda, govora.

Nakon podne namaza, koji je predvodio muftija tulanski Vahid-ef. Fazlović, 72 polaznika mekteba su u predivnoj atmosferi i pažnji prisutnih izveli program sačinjen od kur'anskih ajeta, ilahija i kasida u izvedbi hora “Tesnim” Lukavac, hora “EL-Kehf” Kladanj i Dječijeg hora mekteba Lukavac Grad. Jednako su se trudili svoj zadatak ispuniti odgovorno i malehno dijete i nana koja ima 76 godina.

Suze radosnice na licima porodica, familija i prijatelja dokaz su da svaka duša teži iskonski lijepom i čistom! Samo treba hoditi ka tome.

“Mekteb za odrasle” u Lukavcu postoji više od 10 godina, te je kroz njega prošlo na desetine učača Kur'ana, a danas ih je priznanja za rezultate i hatmu primilo 72. Među njima su mnogi uspješni studenti, srednjoškolci, intelektualci, radnice, domaćice i sl.

Sastav je nevjerovatno šarolik po  godinama, zanimanjima, materijalnom statusu, karakteristikama

Muftija tuzlansski Vahid-ef. Fazlović obratio se učesnicima svečanosti s dubokim poštovanjem i riječima podrške što je kod mnogih izazvalo suze radosnice i pogled pun zahvalnosti. Nadahnuto je govorio o ljepotama učenja Kur'ana, vrijednosti i važnosti života slijedeći ga, te zamolio sve prisutne da se više trude po krilatici da ma koliko čovjek činio uvijek može više i bolje.

Džematski odbor Lukavac Grad, glavni imam Zijad-ef. Vehabović, imam džamije Tarik-ef. Aganović su ponosni na današnje goste i domaćine, a organizator svečanosti prof. Hasiba Saračević, koja je ujedno i osnivač pomenutog mekteba, doživjela je sa svojim učenicima jedan od najljepših dana u postojanju mekteba.

M.S./H.S.

  • 0101
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.