Promo banner

A+ A A-

POLJSKI NADBISKUP PODNIO OSTAVKU ZBOG ŠPIJUNAŽE

    “Tajni dosje”

    Iz kompletnog “tajnog dosjea” bivše poljske komunističke “tajne policije” postalo je razvidno, pak, da je biskup Wielgus u najmanju ruku od 1973. do 1978. godine bio “neformalni suradnik” tadašnje poljske tajne službe. Kako li je takav “dosje” mogao dospjeti u javnost, posebna je priča, a s njom su u svezi aktualni poljski predsjednik i premijer, braća Lech i Jaroslaw Kaczynski. U katoličkoj Poljskoj je, pak, teže zamisliti neki veći grijeh kojeg je Wielgus mogao počiniti u prošlosti.  Poslije dužeg oklijevanja i neuvjerljivih isprika (nad)biskup Wielgus je priznao tek prošlog petka da je u određenom “trenutku slabosti” potpisao izjavu o spremnosti na suradnju sa poljskom tajnom komunističkom službom. Za njemačku televiziju je kazao, pak, da nikomu u životu nije nanio nikakvo zlo.

    Papa Benedikt XVI je, pak, u prvom momentu ostao i poslije ovog priznanja kod svoje odluke od 6. decembra 2006. godine. Čak je u petak uvečer iz Vatikana stiglo priopćenje da se ranijoj vatikanskoj izjavi, od prije dvije nedjelje, nema što dodati. U toj izjavi je Vatikan, pak, kazao: “Sveta stolica je pri svojoj odluci o imenovanju novog varšavskog nadbiskupa istražila sve okolnosti njegova života, koje stoje u svezi sa njegovom prošlosti”. I još se kazalo da je biskupu Wielgusu papa Benedikt XVI “svjesno” ponudio ovu odgovornu dužnost. Međutim, nakon erupcije nezadovoljstva u Poljskoj, u noći sa subote na nedjelju je došlo do novih konsultacija između vatikanskih i poljskih vlasti, javila je poljska televizija TVP, a prenio Spiegel Online. Poslije tih konsultacija je odlučeno da se otkaže svečana ceremonija uvođenja u novu službu (nad)biskupa Wielgusa, planirana za nedjelju, 7. januara, u 11 sati. Svečanost je potom i bukvalno otkazana u posljednjem minutu, a umjesto nje je u varšavskoj katedrali održana “misa zahvalnica” kardinalu Jozefu Glempu.

    Nesretna prošlost

    Benedikt XVI je “ostavku” u međuvremenu prihvatio, kazao je papski nuncij Jozef Kowalczyk.

    Njemački mediji su proteklih dana obilno i kontinuirano izvještavali o ovom slučaju, pri čemu je u njihovim motivima  bilo i izvan crkvenih razloga. Nesuđeni “mitroplit od Varšave” je, naime, bio veliki pobornik njemačko-poljskog izmirenja i uopće je važio za prosvijećenog i liberalnog pastira. Kao takav se žestoko zamjerio braći Kaczynski, predsjedniku i premijeru, kojima je prigovarao širenje eurofobije i germanofobije, kao i antisemitizam, za njihove političke ciljeve. Po svoj prilici, braća predsjednik i premijer mu nisu ostali dužni. Prema informacijama nedjeljnika FASZ, od nedjelje, premijer Jaroslaw Kaczynski je već u audijenciji kod Benedikta XVI, 12. oktobra prošle godine, direktno zamolio da netko drugi bude Glempov nasljednik, a ne Stanislaw Wielgus. Pretpostavlja se da je poljski premijer tada i informirao rimskog poglavara o Wielgusovoj nesretnoj prošlosti, tako spekuliraju poljski listovi.

    No, pape ne vole kada im se miješa u njihovu kadrovsku politiku, pa je Beendikt XVI tvrdoglavo insistirao na ovom kadrovskom rješenju. Ali, kada je Vatikan 6. decembra prošle godine objavio da je novi “varšavski mitropolit” dosadašnji biskup od Plocka, tj. Wielgus, u javnost je dospio prvo njegov “tajni dosje”, pa potom svakim danom sve novi i optužujući detalji iz Wielgusove prošlosti. Benedikt XVi je bio poslije svega nevoljno prisljen da popusti, što nije dobro za njegov i, inače, poljuljani autoritet “nepogrešivog”.  I dok je upravo on, dok se još zvao kardinal Josef Ratzinger, prije četvrt stoljeća oduzeo profesorsku stolicu najliberalnijem katoličkom teologu dr Hansu Kuengu zbog dovođenja u pitanje dogme o “papinoj nepogrešivosti”, sada su mu se događaji nasmijali u lice. O “papinoj bezgrešnosti” se ne može više govoriti, zvao se papa ovako ili onako, a to je jedino dobro u ovom skandalu.

(oslobodjenje.ba)