Promo banner

A+ A A-

IGNORIRANJE USTAVNOG SUDA

     Ustavni sud BiH davno je donio presudu kojom se konstatira kako prefiks "srpski" u nazivima pojedinih mjesta u RS nije u skladu s Ustavom države. Ta presuda nije do kraja provedena.
     Isti sud je prije više od pola godine presudio da RS treba mijenjati grb i himnu, a FBiH zastavu. Ni ova presuda nije provedena.
     Mnogo ranije Ustavni sud Federacije BiH konstatirao je da je termin "županija" protivan Ustavu. Ništa se nije promijenilo: taj termin i dalje je u javnoj i službenoj upotrebi.
      Brojne presude ustavnih sudova, kojima se pojedincima utvrdila povreda temeljnih ljudskih prava, nemaju apsolutno nikakvu upotrebnu vrijednost. Jasno je i zbog čega: oni koji su dužni provesti te odluke, na njih se ne obaziru. Kako definirati stanje u državi, u kojoj se ne poštuju, odnosno ne provode odluke ustavnog sudstva?
     Pravnici bi, zasigurno, konstatirali kako u takvoj državi nedostaje vladavina prava. Oni radikalniji ustvrdili bi da se dogodio "kraj pravne države". Teoretičari politike kazali bi da na sceni imamo "miris anarhije". U svakom slučaju, to je stanje koje nikom ne garantira prosperitetnu i mirnu budućnost.
      Tragedija u BiH je tim veća što za stanje u koje je dovedena naša država nisu krivi "neodgovorni pojedinci", nego dobro organizirani politički projekt koji posve svjesno radi na urušavanju digniteta ustavnog sudstva.
     Naime, valja se prisjetiti da je Milorad Dodik nakon presude Ustavnog suda BiH, kojom je idejno rješenje grba RS proglašeno protuustavnim jer ne odražava jednakopravnost Bošnjaka i Hrvata, izjavljivao da je spreman i fizički se obračunati s bilo kim ko dođe s namjerom da mu iz ureda skine to obilježje.
U demokratskom dijelu svijeta političari koji ignoriraju sudske presude bivaju kažnjavani, a Dodik na izborima biva nagrađen povjerenjem birača. Apsurdno.

 Husein ORAHOVAC

(http://www.avaz.ba/)