Logo

SREBRENICA BEZ BOŠNJAKA

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

     Bošnjaci, povratnici u RS, posebno u Podrinje, bar na papiru, ponovo se iseljavaju iz mjesta u koja su se vratili nakon rata. Prema riječima Abdurahmana Malkića, načelnika Srebrenice, samo iz ove općine su u protekloj godini mjesto prebivališta odjavile 463 osobe, a posljednjih dana to najavljuje njih još nekoliko stotina.
Povratnici, istina, sa administrativnom odjavom mjesta boravka ne napuštaju svoje domove. Oni u njima nastavljaju živjeti, a promjena adrese jedini je način da izbjegnu neviđenu diskriminaciju mirnodopskih zakonskih rješenja koje je nakon rata donijela država, ali i Federacija BiH.


      Po tim zakonima, nijedna srebrenička majka, naprimjer, koja je u poznatom egzodusu izgubila djecu, ako joj je na ličnoj karti navedena adresa iz RS, nema pravo na liječenje u Federaciji BiH. Ono što sigurno nije zabilježila pravna praksa neke zemlje jesu i odredbe nedavno donesenog Zakona o pravima demobilisanih boraca u FBiH. Dojučerašnji saborci iz bitaka i ofanziva podijeljeni su po entitetskoj pripadnosti. Borcima koji žive u Federacijiomogućena je mjesečna pomoć po osnovu nezaposlenosti, a njihovim kolegama koji su se vratili u RS ta prava su uskraćena.


      Uz sve to, povratnici koji su mijenjanjem adrese odlučili da "izigraju" zakone, za vlasti u RS su "nepostojeći", jer nemaju pravo glasa niti bilo kakvog utjecaja na politička zbivanja u tom entitetu. A zakone zbog kojih se i u miru mijenja etnička slika, te zagovornicima i tvorcima manjeg bh. entiteta otvara put da ostvare san o čistom srpskom prostoru, mora se znati, nije donijela niti Vlada RS, niti "četnički ravnogorski pokret", niti bilo koja organizacija, partija ili pojedinac sa predznakom "srpski".


     Donijeli su ih upravo bošnjačke političke partije u Federaciji i njihovi "uvaženi zastupnici" koji su povratničke interese odavno prodali za svoje činovničko uhljebljenje, stanove i plaće po Sarajevu, Tuzli, Ilijašu, Vogošći, Tešnju, itd. To da vrlo skoro neće imati koga predstavljati u RS, ni najmanje ih nije briga. A fiktivno mijenjanje adrese boravka moglo bi biti uvod u stvarno i potpuno iseljavanje Bošnjaka iz Srebrenice, ali i drugih mjesta u Podrinju.

 

(avaz.ba)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.