A+ A A-

Lejletu-l-Kadr u Gazi Husrev-begovoj džamiji

Centralna svečanost u povodu mubarek noći Lejletu-l-Kadra održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, u kojoj se poslije teravih-namaza vjernicima obratio Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

lk-beg-dzam-reis-08-2013-1

Teravih-namazu i svečanom programu prisustvovao je veliki broj muslimana, a prostor harema Begove džamije bio je pretijesan da primi sve one koji su željeli ovu noć provesti u ibadetu u Begovoj džamiji.

U svom obraćanju reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović ukazao je na važnost noći Lejletu-l-kadra te pozvao muslimane da iskoriste blagodat mjeseca posta i noći Kadra i traže Božiju milost i oprost za sebe i svoje porodice. Reisu-l-ulema je govorio o važnosti iskrene dove i istinskog pokajanja za učinjene grijehe. Također je podsjetio muslimane da upute svoju dovu za muslimane u Siriji i Egiptu kako bi se oslobodili nasilja i nasilnika.

Nakon obraćanja reisu-l-uleme uslijedio je prigodan program satavljen od učenja Kur'ana, zikra i ilahija. Kadersku dovu je proučio reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić. Tradicionalni zikr u noći Kadra i noćni namaz predvodio je hafiz Ismet ef. Spahić.

  • 0101