A+ A A-

Prijedor: Četiri džemata uz ramazan obilježila godišnjicu otvorenja

dzam-prij-ram-2013-iObzirom da su džamije najdraže kuće Allahu dž.š. onda su i datumi otvorenja džamija Allahu najdraži datumi.

Povodeći se za tim džematlije Hambarina na čelu sa fondacijom Ejupović svake godine obilježavaju 27.juli – dan otvorenja džamije; na način koji je skoro jedinstven u BiH a to je sada već tradicionalno Omladinsko (regionalno) takmičenje učača Kur'ana gdje prvoplasirani bivaju nagrađeni solidnim novčanim nagradama, i tako već jubilarnih pet godina. Džemat Donja Puharska već treću godinu džematskim mevludom skromnije obilježi 31.juli – dan otvorenja džamije u Puharskoj. Džemat Ćela već drugu godinu džematskim iftarom obilježava 30.juli – dan otvorenja Ćelanske džamije. Ove godine prvi put, a povodom pete godišnjice otvorenja džamije, i Čaršijski džemat, promocijom knjige „Zulija“ dopisnika islamskih informativnih novina „Preporod“ je obilježio 02.08. – dan otvorenja Čaršijske džamije u Prijedoru.

U ovoj 1434. hidžretskoj godini sva ova obilježavanja su se dogodila uz ramazan te se nadamo od Allaha dž.š. da će time i organizatori za svoja dobra djela još mnogostruko više biti nagrađeni.