A+ A A-

Sergija za pomoć u obnovi Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću

Odlukom reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef- Kavazovića, u petak, 09. augusta 2013. godine, nakon džuma namaza bit će organizirana sergija za pomoć u obnovi Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću:

- Islamska kultura i civilizacija svoj povijesni razvoj temelji na nekoliko izuzetno važnih društvenih ustanova kao što su: džamije, škole, biblioteke, univerziteti, vodovodna i putna infrastruktura, te zdravstvene i humanitarne ustanove. Naša povijest bilježi visoku svijest nepreglednog broja dobročinitelja/vakifa koji su kroz sistem vakufa podizali i ostavljali za opću korist i upotrebu ovakve ustanove diljem muslimanskog svijeta čije su se granice u jednom dugom povijesnom razdoblju protezale od istoka Indije do zapada Španije.

U ovom trenutku s posebnim povodom ističemo kako se u islamskoj kulturi i civilizaciji osobita pažnja posvećivala razvoju medicine i zdravstva, a samim tim i ustanova koje prate ovu izuzetno važnu oblast u društvenom životu. Danas živimo u vremenu kada takve ustanove gradimo i održavamo na kolektivnom nivou.

bolnica-irf-ljub-bihac-07-2013-1

U tom smislu, a povodom velikih šteta u Kantonalnoj bolnici u Bihaću koje su nastale usljed požara, uz izraze žaljenja zbog ovoga što se dogodilo, želimo iskazati saosjećanje, potrebu i spremnost da svojim prilozima pomognemo obnovu i stavljnje u funkciju Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijnakić” u Bihaću kako bi u što kraćem roku bila spremna u punom kapacitetu ispunjavati svoju humanu misiju. Zato vas pozivamo da u petak, 9. augusta, drugog dana bajrama poslije klanjanja džuma-namaza svojim novčanim darivanjem pomognemo obnovu ove bolnice, kaže se u poruci reisu-l-uleme IZ u BiH Husein ef. Kavazovića svim imamima i hatibima u Bosni i Hercegovini.