A+ A A-

Posjeta džematima u Prnjavoru i mevludu u Derventi

grad-dzam-prnjavor-1Medžlis Islamske zajednice Prnjavor i muslimani na području ove općine iz godine u godine postižu sve zapaženije rezultate u obnovi džemata i džamija ali i sve aktivnijem učešću u javnom i društvenom životu. Tome svjedoči rad Medžlisa na čelu s glavnim imamom Fikretom ef. Čelenkom, dobra posjećenost džamija tokom ramazana ali i uspjeh nekoliko privrednika Bošnjaka.

U kvalitetan rad Medžlisa i imama na području Prnjavora mogli su se uvjeriti dr. Amir ef. Karić rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta, mr. Elnur Salihović rukovodilac Ureda za zekat i mr. Ekrem Tucaković rukovodilac Ureda za odnose s javnošću Rijaseta, koji su 29. jula 2013. godine posjetili neke od prnjavorskih džemata.

Prije posjete prnjavorskim džematima mutevelija Samir Kvakić pripremio je iftar kome su, pored gostiju iz Sarajeva, prisustvovali muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Prnjavor Nihad Iriškić, glavni imam Fikret ef. Čelenka i drugi imami.

Nakon razgovora s domaćinima i posjete džematima više je nego očito da u Prnjavoru postoji dobra osnova za opstanak Bošnjaka na ovom području, da je potrebno uložiti dodatne napore za unapređenje i razvoj privrednih resursa, pomoći privrednike da opstanu na tržištu i izbore se s određenim diskriminirajućim okolnostima i razviju svoje aktivnosti. Medžlis Islamske zajednice Prnjavor i glavni imam Čelenka učinili su velike napore u povezivanju Bošnjaka, njihovom informiranju o pravima i aktivnostima u ostvarenju imovinskih prava i popisa stanovništva. Štaviše, stječe se utisak da je Medžlis Islamske zajednice Prnjavor ovdje istinska „majka“ muslimana, ne samo u vjerskom pogledu.

Međutim prnjavorski imami i džematlije ističu posebnu zaslugu muftije banjalučkog Edhema ef. Čamdžića za kojeg kažu da iz dana u dan i neumorno ide od džemata do džemata na području Muftijstva te hrabri i pomaže u svim teškoćama i dilemama sa kojima se imami i džematlije susreću. Inače, vrlo je specifičan i zanimljiv taj međusobni odnos muftije banjalučkog i njegovih imama.

Na mevludu u Derventi

Nakon posjete prnjavorskim džematima i predavanja u predteravijskom vremenu, gosti iz Sarajeva i muftija banjalučki u džematu Turski Lužani, Medžlis Islamske zajednice Derventa, prisustvovali su mevludskoj svečanosti. Mevludu je prisustvovao veliki broj džematlija. Dr. Amir ef. Karić u svom obraćanju naglasio je važnost da muslimani putem ramazanskih ibadeta i duhovnog pročišćenja jačaju međusobno povjerenje i samouvjerenje. Dr. Karić je posebno naglasio da moramo jačati samopouzdanje našoj djeci, učenicima i studentima kako bi s punom sviješću i ponosom na svoju vjeru i kulturu djeca koja uče mevlud i ona koja su ovdje prisutna postala vrhunski eksperti u različitim naučnim disciplinama. Oni to mogu postići i važno je da budu svjesni te mogućnosti i da sebi postavljaju takve ciljeve, kazao je dr. Karić.