A+ A A-

Ramazan u Gracu

Ovogodišnji mjesec ramazan u Islamskom kulturnom centru Grac obilježen je velikim brojem aktivnosti, posjetama uvaženih gostiju te akcijama koje se u mjesecu ramazanu vode sa ciljem prikupljanja novčanih sredstava za nastavak izgradnje džamije i islamskog centra u ovom gradu. Islamski kulturni centar Grac imao je čast da u toku mjeseca ramazana ugosti ugledne ličnosti iz našeg vjerskog života. Između ostalih tokom ramazana IKC Grac  su posjetili Reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa ef. Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, dr. Nedžad ef.Grabus, ljubljanski muftija, Edhem ef. Čamdžić, banjalučki muftija, prof. Esad ef. Memić, predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji, hafiz Benjamin Idriz, imam i direktor islamskog centra u Penzbergu, prof. Asmir ef. Imamović, predavač u Behrambegovoj medresi u Tuzli, mr. Meho ef. Šljivo, glavni i odgovorni urednik Preporoda i mnogi drugi gosti.

ram-graz-07-2013-1

Organizovan je i veliki broj zajedničkih iftara koje su priredili naše džematlije, omladinska asocijacija džemata, te iftari u organizaciji Islamskog kulturnog centra na kojima se okupi i do tri stotine postača. Ono što daje posebnu sliku u ovom mubarek mjesecu jeste činjenica da se nakon teravih namaza svaku veče nastavljaju druženja džematlija uz kahvu koja traju do sehurskog vremena. Imami Islamskog kulturnog centra Grac, Ibrahim ef. Čikarić, Ibrahim ef. Šišić i Jakub ef. Dervić potrudili su se da u toku mjeseca ramazana redovnim predteravijskim predavanjima, učenjem mukabele, nedjeljnim porodičnim predavanjima i drugim aktivnostima obogate ovogodišnji ramazan u Gracu.  Iako je ove, 2013. godine mjesec ramazan u ljetnom periodu kada je veliki broj ljudi na godišnjim odmorima i teravih namaz se klanja prilično kasno, broj klanjača na teravih namazima je za svaki respekt. Svakim radnim danom na teravih namazima prisustvuje veliki broj klanjača dok se u danima vikenda na vakufskom zemljištu islamskog centra u Gracu okupi  i nekoliko stotina klanjača.

Posebno nas raduje činjenica da je Islamski kulturni centar Grac ove godine bio jedan od suorganizatora internacionalne međureligijske konferencije „Com Unity Spirit” koja se održavala u periodu od 17. do 20. jula ove godine u Gracu.

Sve ramazanske aktivnosti u Islamskom kulturnom centru u Gracu protiču u iščekivanju što skorijeg nastavka izgradnje džamije koji se očekuju poslije mjeseca ramazana. Ramazanske akcije koje se vode sa ciljem prikupljanja novčanih sredstava za nastavak gradnje pokazale su se veoma uspješnim te koristimo i ovu priliku da pozovemo sve one koji žele biti dio ovog projekta da uvakufe svoja sredstva u navedene svrhe. Detaljne informacije na: www.islamgraz.org

  • 0101