Promo banner

A+ A A-

Prijedor: Završeno 5. Omladinsko takmičenje učača Kur'ana

U subotu, 27.07.2013./19. ramazana 1434. sa početkom u 19:30 h u džamiji u Hambarinama održano je 5. Omladinsko takmičenje učača Kur'ana. Ovom svečanošću svake godine se obilježava godišnjica otvorenja džamije na Hambarinama, a  fondacija „Ejupović“ na čelu sa familijom Ejupović koji su otvorili džamiju, a uz pomoć i drugih vrijednih džematlija finansira ovu svečanost a koju suorganizuje i Medžlis IZ Prijedor u sklopu svojih aktivnosti sa omladinom. Na ovom takmičenju učešće uzima omladina starosne dobi između 13-19 godina a program takmičenja je isti kao i za stariji uzrast mektebskog takmičenja iz Kur'ana. Ove godine se takmičenju odazvalo 13 omladinaca, najviše iz Medžlisa Prijedor i to iz Čarakova, Ćele, D. Puharske, Hambarina te iz Bišćana dva kandidata koji su na privremenom boravku u Americi; zatim dva takmičara iz Kozarca – Kamičana i Trnopolja te dva takmičara iz B. Novog – Urije. Prigodnim ilahijama program su ukrasili i učesnici iz Čarakova i D. Puharske.

oml-tak-kur-prij-07-2013-1

Mišljenjem žirija kojim predsjedava Bihaćki muftija prof. Hasan ef. Makić za pohvaliti su tri takmičara koji dijele 4. mjesto a to su Trnjanin (Ramo) Anes, Trnopolje; Dedić (Ismet) Husejn, Urije / B. Novi; te Zenković (Mirzet) Almin, Bišćani /USA – i istima je uručena novčana nagrada u visini od 50 KM. Treće mjesto pripalo je takmičaru domaćinskog džemata Novkinić (Ibrahim) Selma i nagrada od 100 KM. Drugo mjesto je zaslužila Kučković (Irfan) Agnesa, Čejreci i novčanu hediju od 200 KM. A prvo mjesto je osvojila Hadžirušidović (Merzuk) Hadžera, D. Puharska i novčani iznos od 300 KM.

oml-tak-kur-prij-07-2013-2

 

Na kraju svečanosti glavni imam i muftija su se kratko obratili i pohvalili inicijativu fondacije „Ejupović“ koja je prešla u tradiciju i ove godine bilježi jubilarnu petogodišnjicu. Muftija je tom prilikom naglasio i važnost predstojećeg popisa. Organizatori su na kraju upriličili i iftar za sve prisutne. Da im dragi Allah dž.š. ukabuli i nafaku im uveća.   

M.H.