A+ A A-

Modriča: Zajednički iftar u Tarevcima

19. dan mjeseca ramazana 1434.h.g./27.07.2013. god. u povijesti džemata Tarevci ostat će zapisan zlatnim slovima. Tog dana je nakon klanjanja akšam namaza u i pored prepune Donje džamije u Tarevcima upriličen zajednički iftar a kojeg su pripremili članovi Fondacije "PROLJEĆE" iz Tuzle.

zaj-ift-mod-tar-07-2013-1

Iftaru je prisustvovalo oko dvije stotine i pedeset postača iz našeg džemata, a zajedničkom druženju koje je uslijedilo nakon klanjanja akšam namaza i iftara na poligonu malih sportova u Tarevcima pridružili su se i džematlije iz Modriče. Iftaru su pored naših džematlija prisustovali gl. imam MIZ Modriča Osman ef. Mulahuseinovic, imam džemata Modrički Lug Nermin ef. Šabić, članovi Bošnjačkog hora ilahija Azizija iz Orašja predvođeni Eldina-hanumom Kukuljević, a poseban gost je bio i izaslanik muftije tuzlanskog Vahid ef. Fazlovića sekretar Muftijstva tuzlanskog Muamer ef. Zukić. Na početku programa prisutnima se obratio imam džemata Tarevci Redžo ef. Mehanović koji je sve prisutne poselamio i zaželio im dobrodošlicu, te uputio riječi zahvale članovima Fondacije "Proljeće" koji su priredili iftar, kao i članovima BHI "Azizija" iz Orašja koji su se odazvali pozivu da izvođenjem ilahija dodatno uljepšaju ovo ionako lijepo ramazansko druženje. Nakon što je sve prisutne a naročito goste upoznao sa organizacijom i radom džemata Tarevci, Redžo ef. je pozvao predstavnika Fondacije Proljeće Edin ef.Kadrića da se obrati prisutnima i da im predstavi rad Fondacije "Proljeće". Zatim je na scenu nastupila najmlađa postava Hora Azizija, djeca uzrasta od pet godina i stariji. Oni su svojim prelijepim izvođenjem ilahija izmamili uzdahe prisutnih a na licima mnogih mogle su se vidjeti i suze radosnice.

Nakon prvog pojavljivanja članova BHI Azizija prisutnim se obratio muftijin izaslanik Muamer ef. Zukić, koji je nakon nadahnutog vazu-nasihata prisutne upoznao sa bitnim stvarima a koje se tiču predstojećeg popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini a koji će se održati od 01.-15. oktobra 2013. Poslije Muamer ef. svojim prelijepim izvođenjem sevdalinki prisutne je počastio naš sevdalija Zanin Berbić. Kako vrijeme u ovako lijepom druženju brzo prolazi na scenu su još jednom nastupili članovi BHI Azizija koji su svojim nastupom i zaključili ovo predivno druženje. Uslijedilo je klanjanje jacije i teravih-namaza čime je ova noć upotpunjena. Koristim ovu priliku da u ime džemata Tarevci i svoje lično ime uputim izraze najiskrenije zahvale svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da ova noć i zajedničko druženje proteknu u ovako lijepoj atmosferi, a naročito se zahvaljujem članovima Fondacije Proljeće, Bošnjačkom horu ilahija Azizija, svim svojim kolegama, našim gostima i džematlijama džemata Tarevci. Neka Allah dž.š. obilato nagradi sve koji su učestvovali u ovom hvale vrijednom događaju.

(www.tarevci.info)