A+ A A-

Omladinski iftar u Sisku

U nedjelju, 28. jula 2013. gdoine, je naš džem'at, naš Medžlis počašćen ako Bog da bereketom, a bereket dolazi sa musafirima i gostima, a s nama su musafiri bili, snaga i ljepota islama, najljepši ukras i tespih islama, a to je omladina,; omladina koja je u svojoj mladosti pokorna Gospodaru; pokorna Gospodaru u vremenu nepokornosti, u vremenu griješenja, takvu omladinu Gospodar posebno voli i za takvu omladinu je rezerviran poseban hlad na Sudnjem Danu kada drugog hlada neće biti. Sada nam je vruće i sada tražimo hlada, a kakva li će tek biti vrućina na Sudnjem danu. Selamim i izražavam dobrodošlicu našim braćama i sestrama, dragim prijateljima, omladini iz susjednog, nama najbližeg džem'ata i Medžlisa Zagreb koji su večeras s nama, selamim i izražavam dobrodošlicu po prvi put braći i musafirima iz džem'ata Mali Lug, Medžlis IZ Bihać koji su se potrudili da i pored vrućine dođu nama u zijaret.  I kako kažu šećer ili šlag na kraju, a zasigurno je da su hafizi šećer svih šećera, oni su nama dragi i slatki, a i našem Gospodaru. Posebno sam sretan što je večeras, baš večeras kada imamo veliki omladinski iftar, s nama poseban gost-hafiz RAHIM HAKI, jedan od poznatijih hafiza i učača Kur'ana iz Irana koji je došao u društvu sa višim savjetnikom za kulturu pri Iranskom kulturnog centru u Zagrebu, biranim riječima obratio se Alem ef. Crnkić u svojstvu imama-domaćina, ispred vrijedne omladine sisačkog džem'ata nakon klanjanja akšam-namaza, a zatim su se laganim i opuštenim koracima svi zaputili na sisačku "musallu", mali ali otvoreni prostor gdje su čekali skladno poredani stolovi i pripremljena iftarska hrana naše omladine za drage goste.

oml-ift-sisak-07-2013-1

"Švedski stol sa bosanskom hranom i pripremljen na bosanski način", čekao je naše drage goste koji su svojim očima, sejrili hranu i polahko punili svoje tanjure. 

Domaćini, sisačka omladina ali i mlađi bračni parovi koji su se pridružili organiziranju ovoga, za sisački džem'at, grand iftara, zadovoljno su gledali sliku ispred sebe, popunjen prostor od preko 50- ak mladih po čijim izrazima lica se moglo primijetiti i osjetiti kako njihova nepca uživaju u izboru i okusu hrane.

To je najbolji kompliment svakoj domaćici, kad vidi, osjeti i primijeti da netko uživa u njezinoj hrani. Zato smo i mi uživali gledajući naše goste da uživaju. 

Nakon proučene dove po završetku jela, Alem ef. Crnkić je najavio da se oko 22 h svi okupimo u mesdžidu i prostorijama mesdžida jer će početi nastup našeg posebnog gosta, hafiza RAHIMA HAKIJA iz Irana. Njegovo ime je zaista znakovito; RAHIM znači milost, a HAKI znači istina. I kad se tome doda da je HAFIZ, vrlo ćemo lahko odgonetnuti: KUR'AN JE MILOST I ISTINA. 

Okupili smo se u mesdžidu i čekali...A onda smo osjetili nešto što se teško može riječima opisati jer "ljepota" i "predivno" postaju tek sićušne riječi naspram onoga što smo mogli čuti i osjetiti u svojim srcima. Tada su naša osjećanja opisivale i izražavale suze koje su kapale, suze koje su zikr i pokornost činile Božijoj Riječi. I kako je primijetio i rekao Alem ef. Crnkić kako je imao osjećaj da je s nama grandiozni učač Kur'ana svih vremena ABDUL-BASIT ABDUS-SAMED jer ga je tako podsjećao hafiz RAHIM HAKI, tako sličan glas, prodoran glas i izdržljiv glas, iako Abdus-sameda smo slušali preko audio i video-zapisa.

Hafiz RAHIM HAKI je svojim stilom učenja dva najveličanstvenija ajeta iz Kur'ana, posljednja dva ajeta sure BEKARE, ispunio naša srca, snažnim kur'anskim porukama, ali i osjećanjem ljubavi prema Kur'anu koja je još jača i veća, baš u ovom mubarek mjesecu, mjesecu Kur'ana, razmišljanja o Kur'anu. 

O Gospodaru, hvala Ti na blagodati i ljepoti Tvoje Božije Riječi, učini da Kur'an bude naš putokaz, proljeće srca naših i naš pratioc kroz život.

Ubrzo nastupa jacija-namaz, ezan se prelijeva iz grla jednog od naših gostiju iz Bihaća, MUMINA VELIĆA, ah lijepog li imena, a još ljepšeg li avaza (glasa) i ezana.

Jacija i teravih-namaz se klanjala i u mesdžidu i na našoj maloj "musalli" (otvorenom prostoru iza mesdžida) koja je po prvi put otvorena ovog Ramazana.

Nakon teravih-namaza, naš imam, kratko nas podsjeća da smo ušli u posljednju trećinu Ramazana, najslađi, najljepši i najvažniji dio Ramazana; svako djelo se zaokružuje njegovim završetkom, zato i mi svoj post, sve ibadete u Ramazanu zaokružujemo kroz posljednju trećinu Ramazana; sada ulazimo u, sportskim rječnikom kazano, finale. Posljednja trećina Ramazan su finale iz kojeg izlazimo kao pobjednici ili kao gubitnici, nesretnici, poručivao je Alem ef. s posebnim žarom i ubjedljivošću. Nemojte se sada opustiti i malaksati, pojačajte intenzitet vaših dova, namaza, učenja Kur'ana, zikra jer tražimo noć najvrijedniju od svih noći, noć vrijedniju od 84 godine ljudskog života, noć LEJLETU-L-KADR, govorio je imam i najavio kako ćemo od nedjelje (28.07.2013.) početi klanjati noćni-namaz u džem'atu, svake neparne noći do kraja Ramazana.

Nakon inspirativnog i motivacijskog dersa, omladina se zaputila prema našoj maloj "musalli" gdje je nastavila druženje. Uz lubenicu i ugodan razgovor druženje se nastavilo tik pred sehur, kada su naši gosti iz Bihaća sehurili ispod nebeskog svoga, u halki poput tespiha, a zatim smo ih ispratili, goste iz Zagreba i iz Bihaća, sa osmijesima, željom da se ponovno vidimo i družimo i njihovim srdačnim pozivom.

Bila je to zaista lijepa noć, večer mladosti, snage i ljepote islama, večer Kur'ana...

M.S.

  • 0505

(www.medzlis-sisak.net)