Logo

Muftija Zukorlić primio delegacije iz Turske

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

Muftija primio delegaciju Udruženja Bošnjaka Izmira

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić primio je 09.07.2013. god. višečlanu delegaciju udruženja koje okuplja Bošnjake koji žive na području Izmira.

mu-zuk-tur-del-07-2013-1

Tom prilikom gosti su upoznali Muftiju da na području Izmira živi oko 400.000 Bošnjaka, od kojih je većina sa prostora Sandžaka, ističući da su Bošnjaci tog područja svjesni svog identiteta i ponosni na svoju etničku kulturu. Oni su naveli podatak da u okolini Izmira postoji nekoliko sela u kojima se i danas govori isključivo bosanski jezik.

Gosti su izrazili spremnost za saradnju na svim poljima, posebno ukazujući na značaj osnivanja Svjetskog bošnjačkog kongresa, stožerne nacionalne organizacije Bošnjaka.

Muftija je ukazao na značaj unutarbošnjačkog povezivanja, ističući da je bošnjačka dijaspora u Turskoj jedan od najznačajnijih dijelova bošnjačkog naroda, što nas obavezuje na unapređenje saradnje i povezivanje u cilju očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta.

Muftija razgovarao sa predstavnicima Međunarodne humanitarne organizacije iz Burse

Grupa aktivista Međunarodne humanitarne organizacije iz Burse posjetila je 09.07.2013. god. Mešihat Islamske zajednice u Srbiji i tom prilikom razgovarala sa glavnim muftijom, muftijom sandžačkim Muamer ef. Zukorlićem.

Ova posjeta predstavlja nastavak dobre saradnje koju Mešihat ima sa ovom dobrotvornom organizacijom.

mu-zuk-tur-del-07-2013-2

Gosti su tom prilikom izrazili izuzetno zadovoljstvo zbog vidljivih rezultata dvodecenijskog rada Mešihata, posebno na polju uspostave odgojno-obrazovnog sistema od dječjih vrtića do Univerziteta, ističući da će turski narod posredstvom ove i drugih organizacija nastaviti pomagati važne projekte u Sandžaku.

Muftija je tokom razgovora zahvalio na dosadašnjoj podršci ove organizacije projektima Mešihata i ukazao na važnost saradnje, međusobne podrške i unapređenja dobrih odnosa bošnjačkog i turskog naroda.

(www.islamskazajednica.org)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.