Promo banner

A+ A A-

Imami Medžlisa IZ-e Tuzla u posjeti obrazovnim institucijama Hizmeta u Istanbulu

U suradnji sa organizacijom Hizmet, OO Ilmije Medžlisa Islamske zajednice Tuzla realizirao je edukativnu posjetu obrazovnih institucija Hizmeta u Istanbulu. U periodu od 14.05-19.05. dvadeset sedam imama iz Tuzle imalo je priliku obići nekoliko osnovnih škola, koledža i akademiju, te upoznati se načinom rada, rezultatima i vizijom koju je postavio menadžment. Posvećenost i stručnost nastavnog kadra, infrastrukturni kapaciteti i metode rada sa učenicima i studentima, garantiraju uspjeh i ispunjenje cilja koji podrazumijeva obrazovanje novih generacija koje postaju svjesne ukupnih vrijednosti čovjeka. Ukupan broj obrazovnih institucija Hizmeta trenutno broji preko 2000 u više od 120 zemalja svijeta.

miz-tuz-im-pos-ist-05-0213-1

 

Ideju i poticaj za osnivanje škola i koledža širom svijeta dao je mislilac i duhovni mentor Fethullah Gulen, koji obrazovanje vidi kao način borbe protiv najznačajnijih problema modernog doba. Pored obrazovnih institucija, imami Medžlisa Islamske zajednice Tuzla su posjetili TV Samaniyoglu i Zaman novine koje predstavljaju medijske kuće organizacije Hizmet. Dok su Zaman novine najtiražniji dnevni list u Turskoj sa 1.250.000 primjeraka, Samaniyoglu TV sa svojih 14 programa sa različitim sadržajima spada u red najprofesionalnijih i najkonkurentnijih TV kuća u Turskoj. Također, posjetioci iz Tuzle su zijaretili džamiju sultan Fatiha, Sulejmaniju i Plavu Džamiju, dok su u obilasku muzeja „Top kapi“ i „Panorama 1543“ podsjetili se na najznačajnije trenutke iz povijesti Osmanske države.

miz-tuz-im-pos-ist-05-0213-2

 

Konačno, obogaćeni novim iskustvom iz Istanbula i inspirirani različitim idejama Hizmeta, imami MIZ Tuzla će biti u prilici da dodatno upotpune modele vlastitog djelovanja u cilju postizanja boljih rezultata. Također, ideja ali i praktično djelovanje Hizmeta, koje se manifestuje u razvijanju pozitivnih vrijednosti i odgajanju novih generacija, usmjereno je ka služenju čovječanstvu i razvijanju svijesti modernog čovjeka u pogledu smisla življenja. U tom kontekstu, i uz uvažavanje činjenice o svakodnevnom progresu ove ideje, nužno je kazati kako Hizmet, prije svega kao način življenja i djelovanja, ima svijetlu budućnost.

Rusmir Šadić