A+ A A-

Otvoren Islamski kulturni centar u džematu Nušatel u Švicarskoj

Subota, 18. maj 2013. godine, je dan kojeg će Bošnjaci džemata Nušatel, sasvim izvjesno, dugo pamtiti. Toga dana su krunisani njihovi dugogodišnji napori za obezbjeđenje prikladnog prostora za potrebe njihova džemata. Toga dana je upriličena svečanost povodom dovršetka radova na zgradi islamskog kulturnog centra.

mu-faz-nus-05-2013-1

Džemat Nušatel postoji nešto više od dvije decenije. Po brojnosti spada u kategoriju srednjih džemata. Za dobre rezultate u radu zaslužni su mnogi, predvođeni imamom hafizom Mustafom-ef. Mehićem i predsjednikom mr. Nezirom Sulejmanovićem.

Izaslanik reis-ul-uleme Husejn-ef. Kavazovića na ovoj svečanosti bio je tuzlanski muftija Vahid-ef. Fazlović. U svome govoru muftija Fazlović je prenio selame reis-ul-uleme Kavazovića, a potom je istakao važnost dobrog i sveobuhvatnog organiziranja naših ljudi u dijaspori, te značaj određenih procesa i projekata koji su pred nama. Prije svih, tu su naravno predstojeći popis stanovništva i izmjena Ustava IZ-e u BiH.

Pored džematlija ovog džemata, ovoj svečanosti su prisustvovali i mnogi džematlije iz drugih džemata Švicarske, te veliki broj imama s tih prostora.

Svoju posjetu ovom džematu, muftija Vahid ef. Fazlović je iskoristio i za susrete sa džematlijama drugih naših džemata. Naime, džumu namaz, koja je prethodila ovoj svečanosti muftija je, u svojstvu hatiba, klanjao u džematu Arau, a u subotu navečer, nakon svečanosti, prisustvovao je mevludu u džematu Bern.

Mustafa Gobeljić