Promo banner

A+ A A-

Bošnjački kulturno-vjerski centar u Dornbirnu

dorbirnU subotu, 15. juna 2013. godine, u ulici Messehalle 13, u Dornbirnu u Austriji, uz prisustvo mnogobrojnih gostiju i eminentnih ličnosti iz Bosne i Hercegovine, Austrije i Njemačke biće svečano proslavljen temelj Bošnjačkog kulturno-vjerskog centra koju organizuje Bošnjačko-muslimanska zajednica Vorarlberg.

Kako se nijet i želja vjernika i Bošnjaka ostvaruju, pokazaćemo kratkim pregledom nastanka ovog izvanrednog Centra.

Prva inicijativa za kupovinu ili gradnju Centra pokrenuta je još krajem 1996. godine kada je prikupljeno tadašnjih trista hiljada šilinga. To nije bilo dovoljno za tako veliki projekat i proces je , bio zaustavljen, a novac vraćen vakifima.

Ponovna inicijativa za kupovinu ili gradnju Centra je oživjela u oktobru 2005. godine kada je izrađena Studija, izabran Odbor za gradnju, otvoreni bankovni računi, pokrenuta akcija prikupljanja novčanih sredstava, te privatno i preko posrednika traženi objekti za Centar. Pregledano je mnogo raznih objekata, nađeni i objekti, ali dva već potpisana ugovora su propala jer su vlasnici odustali od prodaje.

No vrijedni aktivisti nisu odustali, već su i dalje tražili zemljište na pogodnoj lokaciji za gradnju Centra. I uslišila im se želja. Sredinom marta 2010. godine pronađeno je zemljište za gradnju, 1300 m² u Churerstraße 32, Rankweil, ugovor je potpisan u novembru 2010. godine i vlasnik ovog zemljišta je postao Bošnjačko-muslimanska zajednica Vorarlberg. Cijena zemljišta je bila 236.880,51 € sa porezima.

Odmah se krenulo raditi na projekatu i projektnoj dokumentaciji. Od augusta do oktobra mjeseca 2010. godine napravljen je izbor idejnog rješenja Centra. U oktobru 2010. potpisan ugovor sa entner architektur ZT GmbH, odnosno arhitektica DI Sonja Entner, je za 65.000,00 € napravila projekat. Zahtjev za gradnju kod nadležnih službi pokrajine je iste godine podnesen i krajem godine je bila prva prezentacija idejnog rješenja Centra, da bi nakon toga uslijedile još četiri prezentacije u opštini i za komšije.

U oktobru mjesecu 2011, nakon pune dvije godine, dobilo se pismo i odobrenje za gradnju objekta ukupne spratnosti. Komšije nisu imale nikakav prigovor, dozvola bez tužbi.

Tako je tekla ta papirološka borba. Sada slijedi pravljenje centra.

Centar se napokon počeo u novembru 2012. godine graditi. Radilo se i po kiši i po ledu, gotovo svaki dan. Svake subote su članovi udruženja besplatno radili i bilo ih je u prosjeku između 20 i 30 dobrovoljaca zidara, kranista, pomoćnika. Dok su muškarci radili na građevini supruge su pravile ručak za sve radnike. Kao posebni primjeri se ipak u svemu ističu Šahinović Zuhdija i Meši Hasib, aktivisti koji su gotovo svaki dan u ovih 7 mjeseci izgradnje centra pomagali na građevini, ukupno se računa samo njihov rad na preko 2000 radnih sati. Pored njih treba istaći i Edisa Begića koji je odradio velike građevinske poslove i besplatno, čime se puno uštedjelo na novcu.

Po izvještaju Josef Kräutler dok se gradio Centar nije bilo nikakvih pritužbi komšija i građana na bilo što, što je vezano za Centar. Čak su i Austrijanci pomagali, pa da navedemo primjer gospodina Hannesa Finka koji je dao dozvolu da se njegovo zemljište koristi kako bi se mogao materijal i ostalo lagerovati. Komšija Wilfried Breuß je izgradnju centra pratio i dokumentirao svojim fotografijama.

Tako se zajedništvom došli gotovo do kraja grubih radova. Dana 18.5. ove godine bila je akcija gdje se čistila građevina i oko nje. Učestvovalo je preko 50 osoba, kako bi se ovdje mogla održati dvodnevna manifestacija pod nazivom "Temelj Bošnjačkog kulturno-vjerskog centra", prije nego se krene sa finiranjem radova na Centru.

Ovo je jedna priča kako se zajedništvom i željom ostvaruju ciljevi, a i dobar primjer da se vidi da nije lako napraviti ovako jedan Centar, ali da se zajedništvom sve može.

Na kraju pozivamo sve ljude dobre volje da dođu na manifestaciju utemeljenja Centra, kao i da potpomognu da se dovrši ovaj lijepi i vrijedni Bošnjački centar u Austriji.

Dr. Bisera Suljić-Boškailo