A+ A A-

Muftija Muamer ef. Zukorlić na konferenciji u Čečniji

Sandžački muftija Muamer-ef. Zukorlić u pratnji sekretara Mešihata Samira Škrijelja prisustvuje Petom međunarodnom mirotvornom forumu pod naslovom „Islam – religija mira i stvaralaštva“ koji se u organizaciji Uprave Islamske zajednice održava u glavnom gradu Republike Čečenije Groznom.

mu-zuk-cec-05-2013-1

 

Učesnici Foruma se kroz izlaganja bave temom odnosa religije i vlasti u savremenom društvu kao i odnosa medija prema religiji.

Glavni muftija izlagao je na samom početku rada konferencije govoreći na temu odnosa religije i vlasti u savremenom društvu. U svom izlaganju Muftija je istakao da je ovo tema koja će sve više zaokupljati savremeno društvo koje očekuje nove odgovore ne zadovoljavajući se suhoparnim principom odvojenosti vjere od države.

Muftija je također ukazao na sličnosti između problema i izazova muslimana Balkana i Kavkaza upućujući na nužnost saradnje i razmjene iskustava.

U radu Foruma učestvuju predstavnici islamskih zajednica Kavkaza, Baltika, Srednje Azije i općenito Rusije. Forumu prisustvuju i vjerski predstavnici Kuvajta, Pakistana i Indije, kao i pojedinih islamskih organizacija Zapadne Evrope, Sjeverne Amerike i Australije. Na Forumu učestvuje i izaslanik patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila. Osim Muftije sa područja bivše Jugoslavije nema predstavnika drugih islamskih zajednica.

Nakon završetka Foruma predviđeno je usvajanje zajedničke rezolucije.

  • SAM_3734SAM_3734