A+ A A-

Kad se korak otisne u budućnost...

kor-u-bud-iKarađoz-begove medresa, riznica iluma i imana na južnoj kapiji Domovine, 19. dana mjeseca maja 2013. godine, u nove životne pobjede van njenih odaja, ispratila je 368. generaciju maturanata. Nova generacija maturanata stasala je u Karađoz-begovoj medresi u periodu 2009-2013. godine, i sigurnog koraka, na kraju svog medresanskog hoda, otisnula se, sa Svečanom akademijom, u budućnost. Svečana akademija, kao kruna četverogodišnjeg školovanja još jedne generacije softa Medrese, priređena je u Sportskoj sali USRC „Mithat Hujdur-Hujka“, a prisustvovale su joj najviše zvanice vjerskog, političkog, kulturnog života Domovine i Grada Mostara. Među njima draga, prijateljska lica Karađoz-begove medrese: prof. Razim ef. Čolić, izaslanik Reisu-l-uleme IZ u BiH, prof. Dženan ef. Handžić, direktor medrese „Osman ef. Redžović“, prof. Salem ef. Dedović, glavni imam MIZ Mostar, Salmir Kaplan, federalni ministar kulture i sporta, Murat Ćorić, predsjednik Gradskog vijeća grada na Neretvi, Ramiz Jelovac, predsjednik Skupštine HNK-a, a pored njih i direktori osnovnih i srednjih škola, vjeroučitelji, imami, vakifi Medrese, njeni profesori, odgajatelji.

Uz prepunu Sportsku salu, roditelje, brojnu rodbinu, prijatelje, pristigle iz raznih krajeva svijeta, posebno Bosne i Hercegovine, i tekbire, koje je milozvučnim glasovima učio Hor Karađoz-begove medrese, otpočela je Svečana akademija 368. generacije maturanata Medrese, dok su oni svečani i lijepi, poneseni korakom mladosti, šetnjom bojenom sigurnosti zajednice, koračali do scene, sa koje će, minut, dva kasnije, poteći priča o njima – slavljenicima, maturantima.

A priča je započela učenjem ašereta od strane maturanta Derviša Vejzovića, te učenjem Fatihe pred duše najboljih sinova Domovine.

Nakon toga nastavila se recitalima maturanata koje su, uz suzu, koja je već na samom početku Akademije bila prisutna u njihovim očima, kazivali, opraštajući se jedni od drugih stihom kazanim iz srca, melodijom ilahije i kaside, poteklom iz pera Mirsada Puce, dokazanog prijatelja Karađoz-begove medrese.

Nakon melodija, one kur'anske, koja je potekla na početku priče o 368. generaciji maturanata, i one iskazane stihom ilahije i kaside, zažuborila je i melodija posljednje – svečane prozivke nove generacije maturanata medrese Karađoz-bega, koju su otpočeli i raznosili salom njihovi razrednici - profesori Harun Macić i Merjem Muratović – Šuta. U prizvuku te melodije, uspomene su uzburkale damare u insanima nove generacije što će odlučnim korakom krenuti u život što se Istinom zove ... Dok su se nizale riječi o uspješnosti 368. generacije maturanata, pratila su ih i imena i prezimena 45 momaka i djevojaka, koja su ostala duboko urezana u historijske putanje Karađoz-begove medrese.

U toj koloni, sigurni u budućnost krenuli su, najprije, učenici IV A razreda:

Alić (Ferid) Miralem, Alić (Omer) Miralem, Bisić Kenan, Gazić Salko, Gosto Azer, Hebibović Ibrahim, Imširović Jasmin, Jarić Zaim, Jugović Eldin, Karalić Salih, Karaosmanović Salih, Kuštrić Nedim, Marić Mirsad, Mehmedović Hamza, Mulać Almir, Perva Nedim, Šečunović Tarik, Trnovac Ajdin, Vejzović Azer, Vejzović Derviš, Vrce Said, Zukić Adnan i Zukić Mehmed.

U stopu su ih pratile i učenice IV B razreda:

Brajić Admira, Bešić Ilma, Boloban Samra, Delić Melisa, Fazlović Fatima, Hadžić Dženana, Halilović Medina, Hrnjica Zekira, Inal Zahide, Jelovac Selma, Krvavac Zekija, Korić Sadžida, Kurtanović Lejla, Macić Adna, Mahmutović Dinela, Mehremić Lejla, Mezit Enesa, Mujanović Murveta, Mujela Amina, Pamić Rahmana, Šabanović Bensada i Šehić Rešada.

U nisci 45 insana stasalih u odajama Karađoz-bega, pronalazimo odlučne i odvažne koji su sigurna koraka prije četiri godine iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, ali i svijeta – Turske i Francuske, zakoračili na tvrdo hercegovačko tlo i Medresom i ljepotama uspjeha obojili svoje mladalačke duše.

U svom medresanskom hodu, i maturanti i maturantice, imali su svojih itekako vrijednih uspjeha, koje su nizali učestvovanjem na raznim takmičenjima Rijaseta IZ u BiH, te na gradskim i kantonalnim takmičenjima. Za pohvalu su, zbog tih uspjeha i podviga, kojima su radovali, kako sebe lično, tako i Kolektiv Karađoz-begove medrese, sljedeći učenici i učenice: Zekira Hrnjica, Nedim Perva i Ilma Bešić, koji su na takmičenju iz bosanskog jezika osvojili ekipno 1. mjesto, Amina Mujela, Zekija Krvavac i Rešada Šehić, koje su na takmičenju iz arapskog jezika osvojile ekipno 2. mjesto, ponovo Amina Mujela, te Azer Gosto i Miralem Alić, koji su na takmičenju iz engleskog jezika osvojili ekipno 3. mjesto.

Njihovim uspjesima, pridruženi su i uspjesi sa polja Časnog Kur'ana, gdje su se kao vrijedne i marljive, a uz to i odlučne da kur'anske ajete ponesu u svojoj glavi gdje god hodile, istakle Amina Mujela i Zekija Krvavac. Sa kur'anskim ljepotama družio se, tokom medresanskog hoda, i maturant Salko Gazić, koji je u toku Svečane akademije, ispunio srca prisutnih ljepotama svoga glasa.

Da svaka generacija ima i one najbolje, potvrđuju Zaim Jarić i Zekija Krvavac, koji su Učenici generacije ovogodišnjih maturanata Karađoz-begove medrese. U to ime, a ispred svojih odjeljenja, obratili su se cijenjenom skupu.

Uz pregršt uspomena, ljepota, sjećanja iz medresanskih klupa ponijeli su i mnogo znanja, koje im je, sigurna riznica za budućnost.

Svečanoj priči 368. generacije maturanata, pridružili su se i prof. Seid Eminović, direktor Karađoz-begove medrese, prof. Razim ef. Čolić, izaslanik Reisu-l-uleme IZ u BiH, te Salmir Kaplan, nekadašnji softa Karađoz-begove medrese, a danas federalni ministar kulture i sporta. Oni su u svojim obraćanjima uputili čestitke maturantima Karađoz-begove medrese, te uputili poruke za sigurne, mudre i jasne korake koji ih čekaju u budućnosti ...

Hair-dova potekla je na kraju Svečane akademije, koju je, za hairniju, ljepšu i uspjesima izvezenu budućnost 368. generacije maturanata, proučio prof. kurra-hafiz Armin Abaza, a nakon nje, dok su stihovi ilahije „Uspomene“ odzvanjali sportskom salom, maturanti i maturantice primali su čestitke povodom uspješnog završetka medresanskog školovanja od svojih roditelja, porodice, prijatelja, školskih drugova, profesora, odgajatelja, od njima dragih insana, priraslih srcu tokom četverogodišnjeg školovanja!

I dok još odzvanjaju „Uspomene“ u srcima prisutnih na Svečanoj akademiji, Kolektiv Karađoz-begove medrese upućuje hair-dove i želje da korak u budućnost 368. generacije maturanata bude stamen, odlučan, odvažan, ispunjen najljepšim bojama iluma i imana!

  • kor-u-budkor-u-bud